Preskočite na glavni sadržaj

Dvodnevni stoner festival u Vintage Industrial Baru

Zagrebački Vintage Industrial Bar i Good Vibrations organiziraju u srijedu i četvrtak, 4. i 5. svibnja, festival na kojem će svirati šest bendova, među kojima i dva trenutno najzanimljivije grupe na sceni stoner metala, američki Egypt i Elder. 
vrijeme: 04.05.2016.
mjesto: Zagreb; Vintage Industrial Bar, Savska 160
url: http://www.vintageindustrial-bar.com

Stoner metal je glazbeni podžanr koji kombinira elemente heavy metala, blues rocka, acid rocka i doom metala, koji karakteriziraju prvenstveno teški i distorzirani gitaristički rifovi, sporog ili srednjeg tempa, koji se valjaju kroz dugačke pjesme vođeni prvenstveno "masnim" zvukom bas gitare. Glavni uzori većini stoner bendova su pioniri heavy metala Black Sabbath i stoner/doom metala Sleep (koji su i sami bili inspirirani Sabbathom).
 
U srijedu, prvog dana festivala, headliner će biti stoner/doom metal bend Egypt iz Farga u Sjevernoj Dakoti, koji je dosad izdao dva albuma, a u Hrvatsku dolazi po prvi put. Prije njih publici će se predstaviti dvije zagrebačke grupe - progresivni/alternativni Abroad Experiments i bend (drama).
 
Drugoga dana glavni nastup večeri rezerviran je za tročlani bostonski bend Elder koji je dosad objavio tri albuma, a stručnjaci i fanovi smatraju ga jednim od trenutno najvažnijih sastava na stoner sceni. Njegova glazba razvila se pod utjecajem doom/stoner velikana kao što su Black Sabbath, Sleep i Electric Wizard, a tome su dodali elemente psihodelije i, u kasnijoj fazi karijere, progresivnog rocka.
 
Osim njih svirat će i američki heavy/stoner bend Carousel i Wolfram iz Novog Sada. (Hina)