Preskočite na glavni sadržaj

6. festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

6. festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata, održava se 21. i 22. travnja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Zagreb.
vrijeme: 21.04.2016. 09,00
mjesto: Zagreb; Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4 p.p
url: http://www.nsk.hr
Šesti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održat će se 21. i 22. travnja 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Festival će i ove godine okupiti stručnjake iz područja izgradnje i upravljanja digitalnim zbirkama, izgradnje sustava digitalne knjižnice, digitalizacije različitih vrsta građe te korištenja i promicanja digitalne kulturne i znanstvene baštine. Tema u fokusu ovogodišnjeg D-festa okupljanje je podataka i digitalne građe koja će se razmatrati u sklopu uvodnih predavanja, ali i u ostalim izlaganjima dvodnevnoga skupa.

Drugi dan Festivala posvećen je izlaganjima o programima i natječajima Europske unije za dodjelu sredstava projektima u području digitalizacije kulturne i znanstvene baštine te kulture, znanosti, umjetnosti i informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Na kraju drugoga dana Festivala održat će se specijalizirana radionica za ustanove u znanosti i kulturi posvećena prijavljivanju i financiranju projekata digitalizacije u programima Europske unije.

Raspored izlaganja
 
Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata organizira se već šestu godinu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu promičući digitalizaciju kao sredstvo za osiguranje dostupnosti kulturne i znanstvene baštine, stjecanje novoga znanja, istraživanje, obogaćivanje kulturnog identiteta i izražavanja, zabavu, poticanje kulturnog turizma, povezivanje i inovativno korištenje tehnologije u kulturi, znanosti i obrazovanju. Rezultati dosad održanih festivala uspješno su predstavljanje hrvatskih i europskih projekata digitalizacije, upoznavanje s najnovijim tehničkim dostignućima u području digitalizacije te uspostavljanje suradnje među stručnjacima i ustanovama.

Šesti festival bit će posvećen temi okupljanja digitalne građe i metapodataka, ali i stručnjaka, iskustava i ideja, s ciljem prepoznavanja digitalizacije kao poticaja za suradnju i postizanje kvalitativnih promjena u baštinskim ustanovama. Tema se provlači kroz nekoliko pozvanih izlaganja prvoga dana Festivala, bilo da je riječ o razmatranju opisa zbirke, ujednačavanju normativnih podataka, okupljanju digitalnih zbirki ili korištenju digitalnih preslika. Temu okupljanja svakako dodatno podupiru i izlaganja koja se bave područjem interoperabilnosti i semantičkog weba, korisnicima i korištenju digitalnog sadržaja, ali i primjeni naprednih tehnologija u razvoju proizvoda nastalih u projektima digitalizacije. Tradicionalno, Festival je u najvećoj mjeri mjesto predstavljanja novih projekata digitalizacije koji donose uvid u rad i ideje ostvarene u baštinskim ustanovama u protekloj godini.