Preskočite na glavni sadržaj

25 kazališnih programa na jubilarnom 5. FEN-u

25 kazališnih programa na jubilarnom 5. FEN-u
Tjedan nakon Uskrsa u Opatiji je tradicionalno rezerviran za kazalište – od 29. ožujka do 3. travnja termin je za Festival neovisnih kazališta Republike Hrvatske. Na jubilarnom FEN-u održat će se ukupno 25 kazališnih programa – predstava za djecu, predstava za odrasle, radionica i drugih događanja.
vrijeme: 29.03.2016.
mjesto: Opatija
url: http://www.fen.festivalopatija.hr/

Konačni program predstavljen je na tiskovnoj konferenciji na kojoj je govorila selektorica FEN-a i ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš.
 
'Zašto je važan FEN? Jer je jedini festival neovisne kazališne scene u Hrvatskoj, jer je jedini festival na kojem svi sudionici  mogu boraviti cijelo vrijeme pa mogu gledati jedni druge, razmjenjivati mišljenja i ideje te dogovarati suradnje, jer svatko – publika, glumci, novinari – sam sebi bira svog favorita i najdražu predstavu, a svi su sudionici nagrađeni prigodnim umjetnički oblikovanim fenovima, jer donosi benefite i lokalnoj zajednici: otvara hotele i donosi stotine noćenja u predsezoni, ali i stvara sadržaje za čitavu zajednicu, no posebno zato što je gotovo pa „ručni rad“ u koji je uloženo jako puno ljubavi i truda, i toliko se udomaćio da će ostati i kad nas ne bude', kazala je Rajna Miloš.
 
Peto, jubilarno izdanje FEN-a odat će počast onima koji su uz ovu manifestaciju bili čitavo vrijeme – tako će u centru grada, između parka i ulice maršala Tita, biti postavljen „Walk of FEN“ na kojem će biti predstavljeno pet kazališnih skupina koje su sudjelovale na svim izdanjima. To su Kazalište Mala scena Zagreb, Kazalište Tvornica lutaka Zagreb, Kazalište Planet Art Zagreb, MUO Bacači sjenki Zagreb i Lutkarski studio Kvak Zagreb.
 
'U prvih pet izdanja, uključujući i 5. jubilarni, sudjeluje ukupno 39 kazališta iz 9 hrvatskih i jednog makedonskog grada. Odigrat će ukupno 91 predstavu od čega su 42 predstave za djecu, 16 radionica s 5 predstavljanja radionica, 3 okrugla stola s 5 odrađenih tema, predstavljeno je ukupno 5 knjiga, imali smo 2 izložbe, te smo otvorili najmanje kazalište na svijetu - što ukupno čini 120 programa. U dosadašnja 4 izdanja, dakle bez ovogodišnjeg, održali smo ukupno 83 sata kazališta kroz predstave za odrasle, za djecu i za mlade. U 4 godine na predstavama smo imali gotovo 8000 gledatelja pa očekujemo da ćemo s jubilarnim izdanjem FEN-a premašiti i čarobnu brojku od 10.000 gledatelja', objasnila je Miloš.
 
Na ovogodišnjem izdanju FEN-a održat će se rekordne 22 predstave, dvije kazališne radionice te poseban program u rubrici „Odabrao FEN“, u sklopu kojeg će Mladen Kušec u Opatiji boraviti sve dane i razgovarati na svoj vrlo poseban način s djecom i odraslima te za radio bilježiti sve što se tom bardu radiofonije učini zanimljivim. Uz predstavu „Leticija i ljublist“ Kazališta Mala scena, koja otvara festival, održat će se još devet predstava za odrasle. To su „Posljednja Freudova seansa“ kazališta Planet Art, „Miris lovine“ Kazališta Moruzgva, „U agoniji“ Putujućeg kazališta PUK, „Loptice“ B Glad produkcije, „Bitka na Neretvi“ MUO Bacači sjenki, „Freeda“ koju dovodi Soba2, „SHAKEspeare na EXit“ uz Teatar Exit čime se i FEN pridružuje obilježavanju 400. godišnjice od smrti engleskog barda, „Soundtrack Cabaret“ Triko cirkus teatra te „Nemreš pobjeć od nedjelje“ koprivničkog Ludens teatra, čije bi izvođenje mogla iz publike FEN-a pogledati i autorica teksta i jedna od najpoznatijih hrvatskih dramaturginja Tena Štivičić. Kao posebni gosti, u sklopu kategorije „Ovo morate vidjeti“, dolazi Moving Music Theatre iz Bitole uz predstavu „Dnevnik jednog luđaka“ prema Gogoljevoj noveli. Najavljeno je i 11 predstava za djecu: „Ne, ti ne! Ili od drukčijatosti“ Kazališta Mala scena, „To je to?“ Teatra Tirena, „Vrtuljak“ Teatra OZ, „Alisa u zemlji čudesa“ Teatra Naranča, „Crvenkapica – tko se boji vuka još“ Kazališta Tvornica lutaka, „I drvo je bilo sretno“ Teatra Exit, „Neispričana bajka“ UO Ruždjak i Perković, „Mali princ“ Teatra 054, „3 Praščice“ Lutkarskog studija Kvak, „Lisica i roda“ Studija Kubus te „Pola pola“ Teatra Poco Loco.
 
Uz predstave, održat će se i dvije radionice u organizaciji Kazališta Tvornice lutaka – Petra Radin u društvu Marija Kovača vodit će glumačku radionicu Sloboda, a u društvu Mije Negovetić BonTon radionicu Restoran.
 
'Naša velika zvijezda, jedinstvena Mia, svake će večeri nakon zadnje predstave izvesti po jedan glazbeni broj, nakon čega će se u kratkim i zabavnim talk-show programima s događajima dana u društvu gostiju pozabaviti Robert Ferlin. Fenove je ove godine „ uredio“ Zdravko Milić, a uz njega moramo istaknuti još jednu „kreativnu snagu“ našeg festivala, Saru Benčinić čije kreacije mape vodiča po Fenovskim prostorima svake godine s nestrpljenjem očekujemo', zaključila je Miloš.