Preskočite na glavni sadržaj

Mladi balkanski dizajneri 2016 – 'New Analogue'

Mladi balkanski dizajneri 2016 sa svojim novim sloganom 'New Analogue', poziva dizajnere da prijave svoje projekte, proizvode, koncepte, usluge i scenarije koji vraćaju ljudsko iskustvo u dizajnerski proces i izradu, povezujući ih izravno s materijalima i tehnikama koji se nalaze u kulturama Balkana.
vrijeme: 10.02.2016.
prijava: 10.4.2016.
url: www.balkandesignnetwork.org

Organizatore zanimaju načini na koje Balkan može aktivirati vlastite kulturne vrijednosti i pridonijeti globalnoj debati o dehumanizaciji dizajna i proizvodnog procesa uzrokovanoj modelima koji se zasnivaju na hiperefikasnosti kapitalističke industrijske i digitalne proizvodnje koja zanemaruju ljudski faktor – osobnosti, emocionalne odgovore i ideale.
Prijavitelji su pozvani da pronađu balans između novih tehnologija, lokalnog iskustva ručnog rada i stvarne ljudske razmjene, u projektima koji mogu poslužiti kao balkanski doprinos ekonomskoj i društvenoj održivosti  zajednica širom svijeta.
 
Mladi balkanski dizajneri (Young Balkan Designers-YBD) je reagionalna talent platforma osnovana 2011. s ciljem promocije i razvoja kreativnog potencijala Balkana u polju produkt dizajna. Inicijativa želi približiti dizajn s Balkana internacionalnom tržištu te obnoviti multi-kulturalnu suradnju u regiji.

Natječaj se sastoji od dva Javna poziva.
U Javnom pozivu 1, mladi dizajneri trebaju eksperimentirati i istraživati svoje neposredno okruženje kroz temu ' New Analogue'. Šira selekcija projekata biti će dio izložbe na Mikser festivalu 2016, dok će deset najboljih projekata obići glavne regionalne dizajn festivale.
Ideje istražene u prvoj fazi, bit će implementirane u drugoj proizvodno orijentiranoj fazi projekta, odnosno Javnom pozivu 2.
Nakon prezentacije dobitnika i njihovih 'New Analogue' ideja na Mikser fetsivalu, internacionalni žiri će odabrati 5-10 kandidata koji sudjeluju u Javnom pozivu 2.

Natječaj je otvoren za sve članove Balkan Dizajn Mreže (članstvo je besplatno) mlađe od 35 godina, iz sljedećih država: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska. Prijavitelji mogu raditi individualno ili u grupama.

Natječaj je otvoren od 10.2. do 10.4. 2016. a prijavitelji trebaju biti članovi Balkan Design Mreže (članstvo je besplatno) i ispuniti prijavu na sljedećem linku http://projects.balkandesignnetwork.org/ybdopencall2016 

Detaljnije o temi, kriterijima i načinima sudjelovanja možete saznati ovdje.