Preskočite na glavni sadržaj

Franc Purg / 20118

U subotu, 17. listopada, u 20 sati, u Galeriji 90-60-90, u Pogonu Jedinstvo, održava se performans slovenskog umjetnika Franca Purga '20118'.
vrijeme: 17.10.2015. 20,00
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, Trnjanjski nasip bb
url: http://www.pogonzagreb.hr
Dok nam vid daje najviše opipljivih informacija o svijetu oko nas, priroda viđenoga podređena je našoj spoznaji. Hegemoniju uma nad vanjskom realnošću nazivamo iluzijom. Perfomans i video instalacija upravlja s odnosom između vidljivog i spoznatljivog, konkretno između privida i hinjenja. Zajedničko im je pretvaranje, razlikuje ih stupanj (ne)svjesnosti. Dok je privid nešto što se nije dogodilo, a um se pretvara da jest, hinjenje označava nešto što um dobro zna da se događa ili će se dogoditi, ali se pretvara da nije. Video instalaciju koja stvara privid prati zvučni ritual, performans, koji se baziraju na repeticiji. Jedina stvar koja se ne ponavlja je spisak više od 20.000 latinskih naziva.

Franc Purg čita abecedni spisak ugroženih biljnih i životinjskih vrsta na latinskom jeziku, a heavy metal sastav 'Voodoo Mule' na svako pročitano ime odreagira s jednakim zvučnim odgovorom.  Pošto je spisak gotovo beskonačan, trajanje rituala je nepredvidljivo.

Franc Purg (SLO), živi u Celju (SLO) i Londonu (GB). Njegov rad obuhvaća široki raspon audio-vizualnih medija - instalaciju, performans, fotografiju, video, zvuk. Od 2006. godine djeluje u umjetničkom tandemu sa Sarom Heitlinger iz Londona (GB). Njegovi radovi prikazani su na mnogim festivalima, galerijama i muzejima diljem svijeta. / www.francpurg.net

Performans 20118 dio je tematskog ciklusa izložbi Galerije 90-60-90 pod nazivom 'Vrijeme'.