Preskočite na glavni sadržaj

Žižić/Kožul: Inflatable Realities / Stvarnost na napuhavanje

U Muzeju suvremene umjetnosti, južni plato, danas, 29. rujna, u 18 sati, održat će se predstavljanje instalacije 'Inflatable Realities / Stvarnosti na napuhavanje' umjetničkog dvojca Žižić/Kožul, te druženje s umjetnicima i razgovor o njihovom radu.
vrijeme: 29.09.2015. 18,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Inflatable Realities / Stvarnost na napuhavanje je instalacija načinjena od betonskih odljeva rekvizita za plažu. Žižić/Kožul izveli su je za samostalno predstavljanje na izložbi 'Spekta' koju je kurirala Leila Topić, a koja je održana u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti u rujnu 2014. Instalacija je nakon zagrebačke izložbe predstavljena u javnom prostoru Labina, Rijeke i Šibenika.

'Umjetničku instalaciju Žižića/Kožula čini nasukana hrpa luftića, kolutova i drugih kupališnih igračaka, redom izrađenih od betona. Monokromni i tvrdi materijal, u kontrastu sa svojim obličjem i očekivanjem mekoće i podatnosti, sugerira podvojenost kao ključ za razumijevanje postranzicijske realnosti. Riječ je o raskoraku između službene slike i stvarnih situacija čiji je ekvivalent prštava turistička propaganda, s jedne, te zbilja betoniranog i plastificiranog priobalja s druge strane. Napuhana priča o uključivanju u društvo prosperiteta prometnuta devedesetih godina, danas se pokazuje kao iluzija. Nešto kao slijetanje na beton kako se tko dočeka...' (iz teksta Ksenije Orelj)
 
U javnom prostoru uokolo zgrade Muzeja suvremene umjetnosti nalaze se skulpture, instalacije i intervencije vrhunskih domaćih i međunarodnih umjetnika (Mrđan Bajić, Miroslaw Balka, Ivana Franke, Petar Mišković, Lea Pelivan, Tomo Pleić, Igor Grubić, Carsten Höller, Ivan Kožarić, Marko Pogačnik).

Žižić/Kožul je umjetnički dvojac kojeg čine Damir Žižić i Kristian Kožul. Zajednički djeluju na umjetničkom istraživanju i projektima od 2013. godine. Do sada su samostalno izlagali u Galeriji Karas (HDLU), u Kući Lauba u Zagrebu, u NO galeriji MSU-a i u Malom salonu MMSU-a u Rijeci. Sudjelovali su na grupnim izložbama: 53. porečki annale i Nagrada T-HT@MSU.HR u Zagrebu. Dobitnici su otkupne godišnje nagrade T-HT@MSU.HR (2014).

Damir Žižić (Split, 1983) diplomirao je na zagrebačkom Grafičkom fakultetu i na studiju Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti. Za vrijeme studija izlagao je na nekoliko grupnih izložbi, a izdvajaju se: Muzej ulične umjetnosti, Branimirova ulica (Zagreb, 2012), Salon mladih, HDLU (Zagreb, 2012), Dan D, Gredelj (Zagreb, 2013). Dugogodišnji je suradnik i fotograf umjetničkih institucija i skupina, između ostalih: Kultura promjene Studentskog centra, UrbanFestival, Montažstroj i Kuća Lauba. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva. Živi i radi u Zagrebu.
Kristian Kožul (München, 1975) diplomirao je na Kunstakademie u Düsseldorfu. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama, recentne su: International Program, PS1 (New York, 2005), Criss-Cross, Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb, 2007), Boys craft, Muzej Haifa (Haifa, Izrael, 2008), Summer Camp, Exile (Berlin, 2010), Bandits, Pirates & Outlaws, Lost Coast Culture Machine (Fort Bragg, SAD, 2010), b-b-b-bad, Galerija Anna Kustera (New York, 2011). Značajna recentna samostalna izlaganja uključuju prostore kao Kuća Lauba i Muzej suvremene umjetnosti, Likovni salon (Celje), Galerija Kibla (Maribor), Minoriten Galerien (Graz), Galerija tzr (Düsseldorf), Galerija Anhava (Helsinki, Finska), Goff+Rosenthal i Pablo ́s Birthday (New York)., Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.
Kustosica: Nataša Ivančević, MSU
Menadžerica izložbe: Vanja Žanko, Nomad