Preskočite na glavni sadržaj

'Most na kraju svijeta' nagrađen na filmskom festivalu u Rusiji

Dugometražni igrani film 'Most na kraju svijeta' redatelja Branka Ištvančića, nastao u produkciji Artizana filma i koprodukciji HRT-a, Srbije, BiH i Francuske, dobio je Posebnu nagradu žirija 8. međunarodnog filmskog festivala pod nazivom 'East & West' koji se održao u Orenburgu, u Rusiji.
vrijeme: 18.09.2015.
mjesto: Rusija; Orenburg
url: http://east-west-festival.ru/

Nagradu je preuzela Sandra Tvrtković kao predstavnica Veleposlanstva RH u Moskvi na dodjeli nagrada 18.09.2015. pozdravivši ukratko sve prisutne i prenoseći pozdrave redatelja filma.
 
Glavni natjecateljski program ovog međunarodnog filmskog festivala je međunarodni program koji se sastojao od filmova iz različitih filmskih koprodukcija. Direktor programa Sergej Lavrentiev u selekciju za nagrade je uvrstio kreativne filmove sa važnim i zanimljivim temama postojanja i razvoja nacionalnih kultura u sustavu međunarodnih odnosa, kao i procesu povijesnih događaja koji su utjecali na tijek razvoja malih naroda u cjelini, ali i pojedinaca. U međunarodnom natjecateljskom programu sudjelovali su filmovi i redatelji iz Njemačke, Rusije, SAD-a, Češke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Francuske, Norveške, Irske, Švedske, Kenije, Vijetnama, Iraka, Kirgistana, Turske, Kanade i Kine. Festival je organiziran zajednički od strane filmske tvrtke "Rossfilm", regije Orenburg, i ruskog Ministarstva kulture. Predsjednik festivala je Tatiana Voronetskaya, poznata ruska redateljica i producentica.
 
Film "Most na kraju svijeta", snimljen po scenariju književnika Josipa Mlakića, bavi se nesretnim ljudskim sudbinama iz vremena rata u Hrvatskoj. U ozračju straha, povratka srpskih prognanika u svoje kuće u kojima su u međuvremenu naseljeni Hrvati izbjegli iz Bosne, jedan starac nestaje, a istraga policajca koji je i sam naseljen u srpskoj kući, s vremenom će postati sve osobnija.
 
U filmu je zapaženu glavnu ulogu odigrao Aleksandar Bogdanović, dok monogobrojne ostale uloge igraju Sanja Radišić, Slaven Knezović, Jelena Perčin, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Boro Stjepanović, Đorđe Kukuljica, Rada Mrkšić, Nikša Kušelj, Draško Zidar i drugi. Istaknuti doprinos filmu su dali direktor fotografije Branko Cahun, skladatelj Dalibor Grubačević, montažer Veljko Segarić, scenograf Zvonko Sarić, kostimografkinja Felicita Glavaš, majstorica maske Bianka Žugelj, producentica filma Irena Škorić i dr.