Preskočite na glavni sadržaj

Obilježavanje Svjetskog dana glazbe u hrvatskim gradovima

Sedam gradova, više od 150 profesionalnih i amaterskih glazbenika, besplatni koncerti i scenski programi na brojim atraktivnim lokacijama, samo su dio bogatog programa kojim će se Hrvatska u nedjelju, 21. lipnja 2015., priključiti brojnim zemljama svijeta i obilježiti Svjetski dan glazbe.
vrijeme: 21.06.2015.
mjesto: Zagreb, Split, Šibenik, Zadar, Osijek, Pula i Rijeka
url: http://www.hgu.hr

Ideja da na jedan dan gradovi postanu zonom slobodne svirke te da glazbenici izađu na ulice u kvartovima i na trgovima i svojom svirkom slave glazbu potaknula je i ove godine Hrvatsku glazbenu uniju da zajedno sa svojim podružnicama organizira zanimljive besplatne programe u čak sedam gradova - Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Zadru, Osijeku, Puli i Rijeci.

Splitski program započinje već u 10 sati u Marmontovoj, a tijekom dana očekuju nas nastupi Hrvatske seljačke glazbe Komin na Zlatnim vratima, Gradske glazbe Imotski na Pjaci, mandolinskog orkestra Sanctus Domnio na Prokurativama. Voćni trg predstvalja pop i rock glazbenike poput mladih grupa Samo Moment, Treblemakers, Trio Spin, Film Noir i 058. U Domu Mladeži očekuju nas nastupi grupa La Volpe, Eto Band, Tri Cheri, Kvadrat Kruga i Željka Mazavca, dok će u kavani Ovčice nastupiti Noa & Funkblasters, Rokolomotiva i Mlin. U Đardinu je planiran nastup grupa Barber Shop, The Booster Band, The Altimers i DJ Lady Gi, a u galeriji Meštrović odvijat će se 21. Večer francuske šansone – međunarodni susret naziva Najbolje od naših 20 godina.

Primorsko – goranska županija proslavu započinje u 11 sati obilježavanjem 90. rođendana skladatelja Ljube Kuntarića u Voloskom koji je napisao neke od napoznatijih hrvatskih evergrina poput Ta tvoja ruka mala i Autobus Calypso, a kojem će se priključiti brojni glazbenici. Tijekom cijelog dana očekuju nas besplatni sadržaji u Vrbniku, Bribiru, Opatiji, Brodu Moravice, Čabru, Mrkopalju i Rijeci. Grupa En Face, Marko Tolja, Giuliano, jazz gitarist Darko Jurković Charlie, tamburaški sastav Fontana, Trio Brentini i gosti, Lidija Percan, David Danijel, ženska klapa Kastav, Jazz duo Lela & Joe Kaplowitz, gitarist Damir Halilić Hal, Đani Maršan, Mirko Švenda Žiga, Elvis Stanić, Dino Anotić i mnogi drugi dio su bogatog programa koji se sprema u Primorsko – goranskoj županiji.

Osijek će svojim građanima pružiti posebnu atrakciju – glazbeni tramvaj koji će voziti gradom, a u kojem će se izmjenjivati razni izvođači. Program započinje u parku Sakuntala u 11 sati, a odvijat će se i na Prolazu Matice Hrvatske, Promenadi kod pješačkog mosta, Promenadi kod Zimske luke, gornjodravskoj obali kod kompe, stepeništu kraj kina Urania i u osječkoj Tvrđi gdje je predviđen nastup grupe Meritas. Od ostalih izvođača očekuju nas TBF, No jazz band, Sing song swing, 2$&hope, Reset, klapa Zrinski, STD Pajo Kolarić, NAer i Branimir acoustic duo, Fluentes, Kit Karson, Igor Delač i Aura band, udaraljkaški bend RitmOS, HPD Lipa, KUD-ovi Osijek 1862 i Željezničar, Garaža 29, BD Fuse, Aztec, Bite, Raskid 13, Bad Mushrooms i brojni drugi.

U Zagrebu će se program odvijati na čak deset lokacija: Bogovićevoj, Miškecovom prolazu, Europskom trgu i Trgu maršala Tita, Zrinjevcu, Tomićevoj i Tkalčićevoj ulici, Britanskom i Cvjetnom trgu i na dvjema pozornicama na Trgu bana Josipa Jelačića nastupit će Erna Imamović, Željko Toth, Davor Radolfi & Ritmo loco, Boa & Igor Geržina, Branimir Lasan – restauracija instumenata, Voice, Semir Hasić Sammy, Black Route blues, Trio Anima, Gala Guitarras, Neven Dužević, LEM Acoustic, Lemon 3, Proleter, Radio Luksemburg, Adastra, Dragutin Hrastović, Seed holden, Zborovi Kikići & Genijalci, DCMusicCRO, Vikend revolucija, The Answer, Đurđica Crnogorac, Besplatno piće, Đolić Petar, KUD Klinča sela, Laudate, Oridano Gypsy Jazz Band, S3ngs, Mr. Albino, Wind stain, Bedeković Teodor, Martina Šver, Altra, Duet Palić & Rebić, Country strike, 44 blues, Markiz, Klub invalida rada, Only once, Dr. Vinko & The Milicija, Shoguni art – ex ŠoMazgoon, Aerodrom, Auguste, gospel zbor Sunce, plesna škola Swing, Poohsnaps, Elma, L'abeille, Anoushka, Gretta, Radioaktiv, Kopito, U pol 9 kod Sabe, Baltazar, Ante Cash, Ludwig i Judette.

U Puli će se program odvijati na dvije lokacije, u jutarnjim satima od 9 do 12 sati na tržnici i Trgu Portarata, a od 20 sati pa sve do ponoći na Korzu, Trgu Portarata, knjižnici Petit, Trgu svetog Tome i forumu. Nastupit će brojni glazbenici različitih žanrova, a neki od njih su puhački orkestar grada Pule, Alen Vitasović, Nola, Bruno Krajcar, Vesna Nežić Ružić, Vedran Šilipetar, Dina Rizvić, Brajša Rašan zbor, Nešpula, Cantus Populi, Tuhelj zbor, Marko Percan, zbor Carlion, David Danijel, dječji zbor Čarobna Frula, Tatjana Giorgi acoustic duo, Sanjin Banić – Bane, Oliver Kovach, Gianluca Draguzet, Irena Mifra, Evergreen kvartet, Trobadoz, duo Scerchando i mnogi drugi.

Zadarski program započinje u 10 sati promenadnim koncertom ulicama Poluotoka Gradske glazbe Zadar i Puhačkog orkestra VDO Zlin iz Češke koji se u 11 sati susreću na Forumu. Od 18:30 do 23:00 sati na Forumu nas očekuju nastupi klape Kontrada, Sexymotherfuckers i Jacquesa Houdeka koji će zasvirati u sklopu akcije Stop krivotvorinama i piratstvu čija je cilj jačanje javne svijesti o negativnim posljedicama krivotvorenja i piratstva te važnosti poštivanja intelektualnog vlasništva i autorskih prava.

“Pozivamo vas da 21.6. izađete na ulice i trgove svoga grada, i podržite talent i rad koji glazbenici ulažu kako bi nam svima uljepšali život. Nadamo se da ćete negdje u gradu naići na glazbu koja se baš vama sviđa, a uz to zapljeskati i onim glazbenicima koji postoje zbog nekih drugih ljudi i drugačijih ukusa“ – izjavio je izvršni tajnik HGU-a Andrej Babić.

Više informacija o Svjetskom danu glazbe možete pronaći na službenoj stranici Facebook stranici  te službenoj stanici Hrvatske glazbene unije www.hgu.hr.