Preskočite na glavni sadržaj

U Gunji počela izgradnja Društvenog centra

U nazočnosti ministra kulture Berislava Šipuša u srijedu je u Gunji svečano obilježen početak izgradnje Društvenog centra, na čijih će se 600 četvornih metara smjestiti i mjesna knjižnica te dječji vrtić, a cijeli objekt vrijedan 5 milijuna kuna trebao bi biti završen i opremljen do kraja studenoga 2015. godine.
mjesto: Gunja
'Ovo je kruna jednogodišnje obnove poplavom pogođene Gunje jer nakon sanacije sada idemo i u investiciju', istaknuo je Šipuš naglasivši da gradnjom ovog objekta mještani dobivaju ne samo knjižnicu već i mjesto na kojem mogu realizirati svoje glumačke, plesne, glazbene, slikarske i druge kreativne ideje, odnosno dobivaju Dom kulture i umjetnosti.

Ministarstvo je, prema Šipuševim riječima, za izgradnju Društvenog centra i knjižnice u Gunji izdvojilo milijun kuna, a pomoći će i u opremanju knjižnice. U prošloj godini ministarstvo je izdvojilo 4,5 milijuna kuna za sanaciju objekata od kulturnog značaja.

'Presretan sam činjenicom da će Gunja dobiti ovakav objekt koji se ne bi gradio da nije bilo poplave pa stoga mogu zaključiti - svako zlo, za neko dobro', emotivno je istaknuo općinski načelnik Hrvoje Lucić, posebne riječi zahvale uputivši donatorima koji su osigurali sva potrebna sredstva za izgradnju Društvenog centra i knjižnice.
 
Donacijama su se u izgradnju Društvenog centra i knjižnice u Gunji uz Ministarstvo kulture uključili i Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo vanjskih poslova, INA s 2,5 milijuna kuna, Triglav osiguranje te UNICEF koji će opremiti dječji vrtić i financirati njegov dvogodišnji rad.
 
U akciju se uključio i akademik Ivan Kožarić čija će instalacija 'Moje sunce za Gunju' biti postavljena ispred Društvenog centra i knjižnice.
 
Prema riječima načelnika Lucića do sada se u poplavom pogođeno područje Gunje vratilo oko 1300 obitelji, a očekuje se da će se preostalih 450 obitelji u obnovljene domove vratiti u naredna tri mjeseca. Istaknuo je zadovoljstvo dinamikom obnove, dodavši da će se 'određene nekorektnosti pojedinih izvođača radova na obnovi ali i nadzornih tijela riješiti, uz asistenciju ministrice graditeljstva, u hodu'.
(Hina)