Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni znanstveni skup 'Prapovijest uma'

U petak, 12. lipnja, u sklopu Rendez-Vous / Festivala Francuske u Hrvatskoj, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, otvara se  međunarodni znanstveni skup 'Prapovijest uma'.
vrijeme: 12.06.2015.
mjesto: 09,45
url: http://www.amz.hr
Zahvaljujući novim rezultatima arheoloških i antropoloških istraživanja, novim tehnikama primijenjenim na već poznate artefakte, kao i različitim novim teorijskim pretpostavkama, više je znanstvenika iz raznih grana arheologije i antropologije u novije vrijeme udružilo snage u skiciranju niza kognitivnih sposobnosti (modula) u evoluciji ranih hominina. Evolucijsko podrijetlo naših kognitivnih sposobnosti na više je važnih načina još uvijek s nama, a arheološki rezultati podržavaju novi modularni koncept uma na izrazito zanimljive načine.
 
Francuski arheolozi i antropolozi vrlo su aktivni u svim gore spomenutim tipovima istraživačkih aktivnosti. U skladu s bogatom tradicijom prapovijesnih istraživanja, čini se posve prirodnim pozvati francuske znanstvenike da objasne rezultate svojih istraživanja i svoja teorijska stajališta. Jesu li naši mozgovi genetski programirani tijekom pleistocena zbog potreba lovaca-sakupljača? Kako se odvijao razvoj materijalnih kultura i strategija preživljavanja? Kada su se po prvi puta pojavila religijska vjerovanja?

Zašto su paleolitičke slikarije tako tehnološki napredne i izražajne? Koncept modularnosti koji promoviraju kognitivni i evolucijski psiholozi promatra um kao zbroj specijaliziranih inteligencija ili 'kognitivnih domena', nešto poput švicarskog noža sa svojim specijaliziranim sječivima i alatkama.
Postoje brojna intrigantna i izazovna objašnjenja o tome što znači biti čovjek, posebno u pogledu hrabre nove teorije o podrijetlu i prirodi uma.
Više