Preskočite na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 13. Tabora i 4. KIKI-ja

Glavna nagrada 13. Tabor Film Festivala odlazi u Kurdistan, a domaći je pobjednik redatelj Tomislav Šoban. Dječji žiri 4. KIKI-ja glavnu je nagradu dodijelio finskom filmu 'Neodrživo' autora Richarda Björklunda, a posebna pohvala dodijeljena je filmu 'Žice', ruskih autorica Tatiane i Marine Moškove.
vrijeme: 02.05.2015.
url: http://taborfilmfestival.com

Međunarodni žiri 13. Tabor Film Festivala u sastavu Igor Prassel, Manuel Abramovich i Sara Volanen nagradu za najbolji film festivala – Grand Prix, a ujedno i najbolji u konkurenciji igranog filma, dodijelio je kurdistansko-iračkom filmu 'Mravinjak' (Koski Melurekan) redatelja Tofigha Amanija. Ovaj eksperimentalno-igrani film govori o sudbini obitelji od tri člana u iračkoj pustinji nakon Zaljevskog rata, a začudnim filmskim postupcima gledatelje drži u neizvjesnosti sve do kraja koji donosi neočekivan, ali i tragičan obrat.

Najbolji film u domaćoj konkurenciji igrani je film 'Polufinale', mladog redatelja Tomislava Šobana, o odnosu dva brata koji se zajedno natječu u mačevalačkom juniorskom prvenstvu, a koji uspješno uklapa intimne obiteljske odnose u kontekst borilačke arene. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a glavne uloge tumače Kristian Bonačić, Svebor Kamenski Bačun, Jadranka Đokić i Barbara Nola. Posebne pohvale žirija za domaću konkurenciju u sastavu Lana Kosovac, Ana Castro i Sarah Skoric, dobili su filmovi 'Marko', redatelja Igora Dropuljića, 'Granje i korijenje' redatelja Nikice Zdunića te film 'Manjača' redatelja Tina Žanića.

Španjolski film 'Divlji psi' (Canis), autora Anne Solanas i Marca Ribe, dramatična priča o preživljavanju u beznadnom svijetu dobitnik je nagrade za najbolji animirani film, dok je nagradu za dokumentarni i eksperimentalni film žiri ove godine odlučio objediniti i dodijeliti je filmu 'Pravimo se mrtvima' (We Are Become Death) francuskog redatelja Jean-Gabriel Périota, istaknuvši snagu koju film postiže montažom stotina jednostavnih fotografija, spojenih u cjelinu koja gledatelje ostavlja bez daha. Posebna pohvala žirija upućena je filmu 'Kupka' (Laznia) poljskog redatelja Tomeka Duckija, čija se priča o dvije starije kupačice odlikuje majstorskom uporabom animacije.

Najboljim filmom po izboru publike proglašen je odličan švedski igrani film 'Kiša' (Regn), redatelja Johannesa Stjärne Nilssona,  koji duhovito realizira metaforu o lošem vremenu koje nas prati kud god krenuli.

U Zaboku se od 27. do 29. travnja 2015. održavao 4. KIKI – međunarodni festival filmova za djecu u organizaciji Građanske organizacije za kulturu i Društva Naša djeca Zabok. Ove je godine KIKI Festivalu prisustvovalo preko 3.000 posjetitelja.

Dječji žiri u sastavu Leon Lončar, Lara Herčko i Doris Tkalčević, zadnjeg su dana festivala na svečanom proglašenju objavili pobjednika, a na dodjeli nagrade prisustvovala je zamjenica župana Jasna Petek. Glavnu su nagradu dodijelili finskom filmu 'Neodrživo' autora Richarda Björklunda. Kako su istakli u objašnjenju, film ih se dojmio zato što govori o dječacima koji svojim domišljatim idejama uspiju dobiti ono što žele. Istovremeno, film prikazuje kako ekološki možemo doći do električne energije uz pomoć vjetra, vode i sunca.  

Posebna pohvala dodijeljena je filmu 'Žice', ruskih autorica Tatiane i Marine Moškove, koji “na zanimljiv način govori o tome kako trebamo drugima opraštati i kako ponekad zbog loše komunikacije može doći do nesporazuma” –  rekla je na dodjeli Doris, članica žirija. Za najsimpatičniji film festivala odabran je njemački film Zebra autorice Julie Ocker.

Izvor: HAVC