Preskočite na glavni sadržaj

Tena Štivičić osvojila Nagradu Susan Smith Blackburn

Hrvatska dramska spisateljica Tena Štivičić osvojila je za svoju dramu '3 zime' (3 Winters) Nagradu Susan Smith Blackburn za 2015. godinu, najstariju i najugledniju nagradu koja se dodjeljuje autoricama dramskih tekstova pisanih na engleskom jeziku.
vrijeme: 03.03.2015.
mjesto: Brussels, Belgium
url: http://www.kfda.be/en

Međunarodna nagrada koja se dodjeljuje u Houstonu, New Yorku i Londonu ove je godine dodijeljena 37. put.

Teni Štivičić nagradu je na svečanosti održanoj u ponedjeljak navečer u newyorškom kazalištu Playwright Horizons, uručila Rebecca Hall, jedna od članica ovogodišnjega žirija i dobitnica nagrada BAFTA-e i Emmy, izvijestio je kazališni portal Theatermania. Nagrada se sastoji od novčanoga iznosa od 25 tisuća dolara i grafike Willema de Kooninga.

Uz Hall u žiriju su bili i kazališni redatelj i direktor londonskog National Theatrea Bijan Sheibani, glumica Carmen Herlihy, škotska dramatičarka Rona Munro, američka redateljica Liesl Tommy i umjetnički direktor Victory Gardens Theatrea u Chicagu Chay Yew.

Tena Štivičić bila je jedna od dvanaest finalistkinja izabranih između ukupno 140 nominiranih. Svaka finalistkinja nagrađena je s pet tisuća dolara.

Drama "3 zime" premijerno je izvedena prošle godine u londonskom National Theatreu u režiji Howarda Daviesa. Radnja drame smještena je u Zagreb i odvija se u tri vremenska razdoblja - 1945., 1990. i 2011. prateći zbivanja u jednoj obitelji koju povezuju tri generacije snažnih žena.

Nakon premijere drama je dobila izvrsne kritike, a objavila ju je i izdavačka kuća Nick Hern Books.

Nagradu Susan Smith Blackburn ustanovili su Emilie S. Kilgore i William Blackburn, a njome se odaje priznanje izvanrednim novim dramama koje su, na engleskom jeziku, napisale žene. Među prijašnjim dobitnicama Nagrade Susan Smith Blackburn Prize su dobitnica Nagrade Olivier Lucy Kirkwood (2014.) i dobitnica Pulitzerove nagrade Annie Baker (2013.).

Tena Štivičić rođena je u Zagrebu. Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. magistrirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na Odsjeku za dramsko pismo. Nakon magisterija provela je šest mjeseci u Švicarskoj kao spisateljica u rezidenciji na stipendiji Kantona Bern.

Prvu dramu "Nemreš pobjeć od nedjelje" napisala je na trećoj godini dramaturgije, a prva godina boravka u Londonu inspirirala ju je za dramu "Fragile!" praizvedenu u Mladinskom Gledališču u Ljubljani te je proglašena najboljom predstavom na Borštinkovom festivalu u Sloveniji. Drame je izvedena u nizu europskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Austriju i Tursku, te BBC Radiju4. Drama je prevedena na nekoliko jezika i osvojila je mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst na Heidelberg Stückemarktu 2008.

Autorica je i drama "Krijesnice", "Sedam dana u Zagrebu", "Invisible", a 2013. sudjelovala je u koprodukcijskom projektu "Europa" zagrebačkog ZKM-a s kazalištima iz Velike Britanije, Njemačke i Poljske.

Od 2003. živi i radi u Londonu, a u povodu obilježavanja pedesete obljetnice postojanja teatra Royal Court 2006. uvrštena je, po izboru BBC-a i Royal Courta, među pedeset mladih dramskih pisaca koji će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji. (Hina)