Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje Nikoline Topić u Kući Bukovac

U nedjelju, 1.ožujka, u 19 sati, u kući Bukovac u Cavtatu, održava se predavanje Nikoline Topić 'Tragom srednjovjekovnih i novovjekovnih staklarskih radionica / preko staklenih predmeta pronađenih tijekom arheoloških istraživanja na dubrovačkom području'.
vrijeme: 01.03.2015. 19,00
mjesto: Cavtat; Kuća Bukovac, Bukovčeva
url: http://www.kuca-bukovac.hr
U predavanju će biti predstavljeni nalazi srednjovjekovnog i novovjekovnog stakla iz arheoloških istraživanja u povijesnoj jezgri Dubrovnika i na dubrovačkom području. Utvrđeno je da su u Dubrovniku korišteni stakleni predmeti raznovrsnog porijekla i vremena nastanka te da su među njima, osim levantskih i europskih, prisutni i predmeti nastali u balkanskim staklarskim središtima odnosno u bosanskim i dubrovačkim staklarskim radionicama.

U najvećem broju pronađene su posude različitih formi i ukrasa, ali i prozorsko staklo, medaljoni i perle. Za veći broj fragmenata nije moguće sasvim pouzdano utvrditi tipološke karakteristike ni porijeklo. Posude su korištene kao ambalaža, pri svakodnevnom jelu i piću, pri bogoslužju, u medicinske i alkemijske svrhe te kao uredski pribor. Vremenski raspon nalaza obuhvaća široki period od 10. do početka 20. stoljeća.   

Staklarstvo je bilo jedan od značajnijih zanata u Dubrovačkoj Republici. Arhivske vijesti o proizvodnji stakla svjedoče o produkciji koja je postojala već u 14. stoljeću te se s prekidima odvijala do kraja 16. stoljeća. Zanimljivo je da su u Republiku dolazili muranski majstori staklarstva, najpoznatiji izrađivači stakla tog vremena, koji su kasnije Dubrovčane i podučavali ovoj vrsti obrta, zbog čega su dubrovački i muranski proizvodi ponekad vrlo slični.