Preskočite na glavni sadržaj

'Cafe Dada' Mestnog gledališča ljubljanskog u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će u subotu u sklopu ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u predstavu 'Cafe Dada' nastalu po prvim djelima izabranih dadaista, u režiji i u konceptu Jaše Koncelija i izvedbi Mestnog gledališča ljubljanskog.
vrijeme: 21.02.2015.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/

Kako se ističe u najavi, riječ je o predstavi cabaretskog karaktera koja priziva sjećanje na skupinu mladih umjetnika koji su 5. veljače 1916., usred Prvog svjetskog rata u Zuerichu otvorili kultni noćni lokal Cabaret Voltaire čiji je kulturni program postavio temelje za razvoj anarhističkog umjetničkog pokreta poznatog kao dadaizam.

Hugo Ball, Emmy Hennings, Tristan Tzara, Richard Huelsenbeck, Jean Arp i Marcel Janco odreda su bili revolucionari i neprilagođeni umjetnici koji su, kako bi izbjegli odlazak u rat, pobjegli u Švicarsku.

Iz večeri u večer, u Cabaretu Voltaire neumorno su pripremali programe recitacija, plesa i glazbe u kojima su otvoreno napadali postojeću kulturu i društveni poredak, zbog čega su proglašavani otkvačenjacima, luđacima ili sanjarima.

Redatelj Jaša Koceli, koji se djelom Tristana Tzare bavi godinama, napravio je predstavu cabaretskog stila u kojoj slijedi poetiku dadaizma koja izmiče svakoj logici, prepunu istinskih dadaističkih pjesama, manifesta, odlomaka i anegdota.

Da bi predstava bila što bliža izvornom umjetničkom ozračju iz 1916., Koceli i dramaturginja Eva Mahkovic posjetili su Cabaret Voltaire u Zuerichu i porazgovarali s današnjim direktorom Adrianom Notzom, kustosom i teoretičarem umjetnosti kojemu je dadaizam posebno područje interesa.

U predstavi glume Matej Puc, Nina Rakovec, Domen Valič, Jernej Gašperin, Jure Henigman i Jure Kopušar, glumci rođeni u osamdesetim godinama prošloga stoljeća, koji su sada u dobi u kojoj su bili prvi dadaisti.

Scenograf je Darjan Mihajlović Cerar, kostime je napravila Branka Pavlič, dok glazbu potpisuje Miha Petric. (Hina)