Preskočite na glavni sadržaj

Marlene Dietrich, u izvedbi Ksenije Prohaske punih petnaest godina na sceni

U utorak, 17. veljače na komornoj sceni Foyera Hrvatskog narodnog kazališta Split glumica Ksenija Prohaska izvest će monoshow Marlene Dietrich obilježavajući tako petnaest godina života predstave koja je na istom mjestu premijeru imala u prosincu 1999.  
vrijeme: 17.02.2015.
mjesto: HNK u Splitu

Svoj portret jedne od najkarizmatičnijih zvijezda filma i pozornice proteklog stoljeća, nastao u režiji Ivana Lea Leme po tekstovnom predlošku redatelja, te Ane Tonković Dolenčić i Vlatka Broza, Ksenija Prohaska izvela je u međuvremenu preko 400 puta na raznim jezicima i kontinentima.

Tako je premijeru na španjolskom jeziku Marlene Dietrich imala prošle godine u Los Angelesu, a predstavu je Ksenija Prohaska izvodila i na engleskom i talijanskom jeziku.  Od autora stilski označena kao „monoshow“ Marlene Dietrich sastavljena je od 11 monologa i 13 songova kojima Prohaska, uz „živu“ glasovirsku pratnju oživljava epizode iz dramatične biografije Dietrichove. Na svečarskoj će predstavi, kao i na premijeri prije 15 godina, Prohasku u ulozi Pijaniste glazbeno pratiti Joško Koludrović.

Na međunarodnom festivalu Mittelfestu u Cividale del Friuli (Italija) 2005. Ksenija Prohaska je za svoju izvedbu Marlene, kao najbolja glumica festivala, dobila Premio Adelaide Ristori, nagradu nazvanu po najvećoj talijanskoj glumici 19. stoljeća. Marlene Dietrich dobila je nagradu Mediteran riječkog Festivala malih scena, kao i nagradu za najbolju glumicu na Festivalu glumca u Vinkovcima. Kritičari su Prohaskinu kreaciju redovito obasipali najvišim ocjenama, a publika je predsatvu oduvijek obožavala. Marlene Dioetrich gostovala je između ostalog u Los Angelesu, Pittsburghu, New Yorku (Theatre La MaMa), San Pedru, na međunarodnim festivalima u Venecueli, Moldaviji, Rumunjskoj, te u Bugarskoj, Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini....

Izvedba u foyeru HNK Split započinje u 21 sat.