Preskočite na glavni sadržaj

Djela hrvatskih umjetnika na izložbi posvećenoj modernizmu

Djela hrvatskih umjetnika na izložbi posvećenoj modernizmu
Izložba 'Il demone della modernita' (Demon modernizma – slikari vizionari u zoru prošlog stoljeća) otvara se u petak, 13. veljače, u talijanskom gradu Rovigu, a uz brojna djela najvećih europskih predstavnika modernizma bit će izložena i djela hrvatskih umjetnika poput Čikoša Sesije, Račkog, Joba i Meštrovića.
vrijeme: 13.02.2015.
mjesto: Italija; Rovigo
url: http://www.palazzoroverella.com/

Izložbu, koja će biti postavljena u Palači Roverella u Rovigu, organiziraju Fondazione di Risparmio di Padova e Rovigo, grad Rovigo i kulturni institut Accademia dei Concordi, a za tu je prigodu 15 remek-djela hrvatskih umjetnika posudila i Moderna galerija.

Više od stotinu slika, skulptura, crteža i grafika najeminentnijih europskih umjetnika na prijelazu s 19. u 20. stoljeće obuhvaćenih izložbom, ističu iz Moderne galerije, odražavaju svu osjećajnost simbolističkog razdoblja u likovnoj umjetnosti srednje Europe i pokazuju neobičan i možda jedinstven duh fin de sieclea, razdoblja koje se manifestira uprizorenjima osjećaja uznemirenosti, svjesnog i nesvjesnog te divljih i nejasnih prizora.

Posjetitelji će moći će razgledati, među ostalima, djela Franza Von Stucka, Lea Putza, Odillona Redona, Paula Kleea, Maxa Klingera, Jamesa Ensora, Oskara Zwintschera, Marca Chagalla, Gustava Moreaua, Hansa Ungera, Alberta Martinija i hrvatskih slikara Mirka Račkog, Vlahe Bukovca, Bele Čikoša Sesije, Gabrijela Jurkića, Ignjata Joba te jednu skulpturu Ivana Meštrovića.

"Ova izložba prikazuje veliku patnju koja zahvaća Europu na prijelazu stoljeća, kada mašta koju se više ne može kontrolirati, mašta "demonske" moći i silovotosti, izbija na površinu u frivolnom svijetu koji umirući pleše, baš kao u prizoru iz Titanica – i oslikava to dotad neviđenom snagom i slobodom", ističe se u katalogu izložbe.

Izložba će se u Rovigu moći će se razgledati do 14. lipnja kada iz Palače Roverella stiže u zagrebačku Modernu galeriju gdje će biti postavljena do kolovoza 2015.

Ova je izložba, ističu iz Moderne galerije, nastavak uspješne međunarodne muzejske suradnje koju je ta galerija počela u proljeće 2014. izložbom autoportreta Miroslava Kraljevića u venecijanskoj Ca'Pesaro. (Hina)