Preskočite na glavni sadržaj

U Zagorju ponovno Seljačka buna, 'bitka nad bitkama'

Družba vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica i Turistička zajednica 6. i 7. veljače organiziraju prikaz Seljačke bune, 'bitke nad bitkama', u kojoj će 250 statista u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružani mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima vjerno prikazati završnu bitku na stubičkom polju 1573. godine.
vrijeme: 06.02.2015.
mjesto: Donja Stubica
url: http://www.tzdonjastubica.hr/

"Ovo je sedma manifestacija koja je potekla iz skromnih početaka, no sada je prerasla u međunarodnu manifestaciju u kojoj sudjeluju udruge iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske. Prošle godine bilo je oko 6.500 posjetitelja, a ove godine bi moglo biti više od 10 tisuća te ih s radošću očekujemo", rekao je u utorak župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar na konferenciji za novinare održanoj u zagrebačkoj Zagorskoj hiži.

Tradicijsko okupljanje kmetskih vođa "Puntanje kmetov" počet će kod rodne kuće Matije Gupca, nakon čega kmetsko vodstvo na čelu s Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi gdje ih čekaju nezadovoljni seljaci.

Direktorica turističke zajednice Donje Stubice Kornelija Vnučec kazala je kako ova spektakularna bitka seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem privlači sve više posjetitelja. Uz rekonstrukciju bune bit će prezentirani i kmetski sajmovi starih zanata, te široka ponuda domaćih gastronomskih specijaliteta, rekla je pozivajući sve da vide Zagorje - "bajku na dlanu".

Posjetitelji će moći pogledati srednjovjekovno oružje izloženo u Muzeju seljačkih buna, a bit će upriličena i izložba crteža autora Srečka Brleka, najavila je zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek. Premda Zagreb nije doprinio mnogo u organiziranju ove manifestacije, o nama uvelike ovisi njen uspjeh, rekla je Švaljek i pozvala sve "na puntarsku borbu jer to je borba za pravicu".

Za razliku od 1573. ovaj put borba će završiti "after buna partyjem" na koji su pozvani svi ljubitelji dobre zabave.

Iz Zagreba su organizirani vlakovi s promotivnom i povoljnom cijenom.

Poslije dvodnevne viteške borbe uslijedit će rock koncert na kojem nastupaju Picksiebneri, Cinkuši, Zadruga i La Gef te DJ Goca. (Hina)