Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni znanstveni skup 'Socijalizam na klupi. Socijalizam: izgradnja i razgradnja' - poziv

Otvoren je poziv na sudjelovanju na drugom međunarodnom znanstvenom skupu Socijalizam na klupi / Socijalizam: izgradnja i razgradnja, koji se održava se u Puli, od 1. do 3. listopada. Rok za prijavu je 1. travanj.
vrijeme: 01.10.2015.
prijava: 01.04.2015
url: http://www.unipu.hr
Drugi međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi s temom Socijalizam: izgradnja i razgradnja želi povezati socijalistička i postsocijalistička iskustva u Europi te obuhvatiti jugoslavenske, postjugoslavenske i europske teme.

 Održava se 2015. godine, na 70. obljetnicu uspostave socijalističke Jugoslavije i na 25. godišnjicu prvih višestranačkih izbora u jugoslavenskim republikama koje su uskoro potom postale neovisne države. Godina 1945. i godina 1990. i u širem su europskom povijesnom kontekstu označile početak uspostavljanja poratnih državno-socijalističkih režima i vrhunac procesa njihova urušavanja. Skup se stoga fokusira na teme, žarišta i probleme koji se u Europi otvaraju početkom komunističke vladavine i uvođenjem socijalizma na nizu područja: od posebnosti socijalističkoga društvenog i ekonomskog modela, njegove unutarnje i vanjske politike određene postojanjem hladnoratovskih i unutarnjih ideoloških neprijatelja, do koncepta masovnosti i društvene jednakosti, ideje o novome čovjeku te primjene načela modernosti i odgovarajućih kulturnih politika.

Pored usmjerenosti na formativne procese i njihove različite artikulacije, od političkih do umjetničkih, naš je cilj upozoriti i na složenost pojava koje nastaju razgradnjom socijalizma. Krećući od početka osamdesetih godina, tzv. dekadentnog socijalizma i njegovih sivih zona, gospodarske i društvene krize, sve do uvođenja tržišnoga gospodarstva i parlamentarne demokracije, raspada socijalističkih federacija te oblikovanja koncepta 'tranzicije' u devedesetima, razgradnja socijalizma također otvara različite istraživačke teme. Razdoblje postsocijalizma i tranzicije s temama kulturnih 'zaostataka', artikulacijama u novome kontekstu te reprezentacijama socijalističkoga vremena u književnosti, medijima, filmu i kulturi uopće također su obuhvaćeni temom razgradnje socijalizma.