Preskočite na glavni sadržaj

Karlovac: otvorena zimska likovna kolonija

Zimska likovna kolonija (Zilik) karlovačkog Doma za djecu 'Vladimir Nazor' otvorena je u ponedjeljak po 42. put, a svečanost otvorenja bila je u Gradskom kazalištu Zorin dom, gdje je otvorena i izložba slika Munira Vejzovića. 
vrijeme: 19.01.2015.
mjesto: Karlovac
url: http://www.dom-vladimir-nazor.com

Autor je otvorenju nazočio te je poručio da je svih deset radova publici izloženo po prvi put, te da su sva platna novijeg datuma, nastala od 2011. do 2014. godine. "Pozivu da izložim svoje radove ovdje rado sam se odazvao, jer sam i ranije sudjelovao na Ziliku, a ova dvorana u Zorin domu je vrlo lijepa, iako inače nije galerijski prostor, te mi je drago što sam dio 42. Zilika", rekao je Vejzović. Dodao je da je u pripremi njegova samostalna izložba u zagrebačkoj Modernoj galeriji, te da u posljednje vrijeme "odvaja dane i za skulpturu i grafiku". "Slika ima iluziju. Osim visine i širine prostornost daje samo iluzija, a skulptura ima visinu, širinu i dubinu i upravo je razlika kroz izražavanje u slikarstvu i kiparstvu novi izazov", rekao je Vejzović.

Akademik Tonko Maroević u svom je predstavljanju autora i deset izabranih djela za ovu izložbu rekao da ove slike velikog formata svojim općim dojmom predstavljaju Vejzovićev atelje, radionicu, pri čemu su neki radovi dovršeniji, neki slobodniji, jedni koloristički drugi tonski. Vidljiva je i druga vrsta dvojnosti, između čvrste modelacije volumino-oblog i neke kubističke deformacije oblika, hedonističkih doživljaja u prirodi, uz eros, nešto poput Manetovog "Doručka na travi". "Likovno je to između ekspresionizma i impresionizma s malo kubističkih elemenata, vrlo tradicionalno, kroz što vezuje svoju fantaziju na ono što ga privlači, ovdje su to primjerice cirkus i prizori na obali, hedonizam kojeg prenosi publici", rekao je Maroević.

Nikola Albaneže, selektor izložbe i umjetnički voditelj Zilika, izrazio je zadovoljstvo što se 42. Zilik otvara izložbom tako afirmiranog slikara s tako velikim opusom, te posebno što izloženih deset slika predstavljaju upravo pregled onoga što Vejzović radi posljednih godina. Marina Kolaković, zamjenica karlovačkog gradonačelnika, rekla je da je Zilik već 42 godine nositelj kulturnog života grada, i to ne samo likovnog. Naglsio je da je Zilik djeci, koja su kroz 42 godine stjecajem raznih nesretnih okolnosti, živjela u domu, pomogao da se formiraju i u kreativne ljude, da neki od njih pronađu svoje talente, ali prije svega da osjete brigu i pažnju zajednice, kao malu, ali značajnu zamjenu za obitelj.

Inače, Zilik i ove godine, rekla je ravnateljica Doma Maja Vučinić Knežević, ima uobičajenu shemu, stvaralaštvo više afirmiranih umjetnika, te Mali zilik, rad s djecom svih domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Hrvatskoj i karlovačkih školaraca s likovnim talentom. Petodnevne radionice takozvanog Malog Zilika vodit će Edita Matan, Ivona Jurić, Stipan Tadić, Ivana Vulić i profesor sa zagrebačke Likovne akademije Mile Blažević. (Hina)