Preskočite na glavni sadržaj

Obljetnice u kulturi – kako smo slavili Matoša i Knifera / tribina

Tribina pod nazivom 'Obljetnice u kulturi – kako smo slavili Matoša i Knifera' održat će se u ponedjeljak, 12. siječnja 2015., s početkom u 19 sati, u Svečanoj dvorani Umjetničke akademije u Osijeku. Sudjeluju: Goran Rem, Josip Cvenić, Igor Tretinjak i moderator Igor Gajin.
vrijeme: 12.01.2015.
mjesto: Osijek, Svečana dvorana Umjetničke akademije u Osijeku, K. P. Svačića 1F
url: http://www.uaos.unios.hr

Netom ispraćena 2014. godina bila je u području kulture, između ostaloga, obilježena i manifestacijskim posvetama u povodu velikih životnih obljetnica Antuna Gustava Matoša i Julija Knifera, pa je nakana najavljene tribine propitati geste i posvete kojima se hrvatske kulturne institucije i hrvatska javnost odužuje svojim kulturnim velikanima. Jesu li obljetnička obilježavanja formalizirani protokol ili uistinu pridonose kulturnoj dinamici, reafirmaciji baštine, aktivnom očuvanju kulturne memorije i plodonosnom dijalogu tradicije i suvremenosti – samo su neka od polazišnih pitanja oko kojih će raspravljati sudionici tribine. Uspijevaju li tako organizirani događaji uistinu povezati publiku s autorima i stvarateljima svoga naslijeđa i što ostaje od plodova kulture nakon što obljetnice završe problematika je na koju će se fokusirati tribina pod naslovom 'Obljetnice u kulturi – kako smo slavili Matoša i Knifera'.  

O navedenim temama govorit će:

- Goran Rem, književnik i književni znanstvenik s Filozofskog fakulteta u Osijeku  
- Josip Cvenić, književnik i tajnik Matice hrvatske Osijek
- Igor Tretinjak, bivši urednik novina za kulturu Vijenac i T-portala, asistent Umjetničke akademije u Osijeku

Moderator tribine je Igor Gajin.
 
Tribina se održava u okviru programskoga ciklusa knjižnice Umjetničke akademija u Osijeku pod nazivom 'Susreti u knjižnici'.