Preskočite na glavni sadržaj

Koncert akademskog zbora 'Palma'

U Bazilici Srca Isusova, u subotu, 20. prosinca, s početkom u 20 sati, Akademski zbor i Komorni orkestar Bazilike Srca Isusova u Zagrebu 'Palma' pod ravnanjem maestra Alana Kljaića izvest će biser ruske sakralne glazbe – djelo 'Liturgia Domestica', op. 79. Uz zbor i orkestar nastupit će solisti Josip Čajko (tenor) i Matija Meić (bas/bariton) te orguljaš Ante Knešaurek. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 20.12.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; Bazilika Srca Isusova
url: http://az-palma.hr/

Koncert je humanitarnog karaktera. Prikupljeni prilozi donirat će se Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu.

„Demyestvennaya Liturgia“ op. 79, poznatija pod nazivom „Liturgia Domestica“, skladana za zbor, soliste i orkestar – koji čine gudači, harfa, celesta i orgulje, možda i najbolje predstavlja primjer prožimanja tradicije i modernog u vidu stiliziranja starih crkvenih motiva i melodija i njihova suočavanja sa zahtjevima modernih tehnika skladanja. S obzirom na to da je pravoslavno liturgijsko pjevanje a capella, njegovo je prožimanje s modernim, koje ne narušava pritom samu melodiju odnosno njezin stilski aspekt, posebno izazovno. Vjerojatno je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg je ovakva glazba u zapadnoj kulturi rijetka pojava, a time i njezina izvedba kod nas od posebnog značaja.

Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu „Palma“ osnovan je krajem Drugoga svjetskog rata s ciljem glazbenog oblikovanja liturgije u matičnoj crkvi. Bogati repertoar zbora posvećen je duhovnoj glazbi u rasponu od gregorijanskog korala do djela suvremenih skladatelja, a osobitu pozornost poklanja hrvatskoj glazbenoj baštini. Uz redovitu aktivnost vezanu uz liturgiju, tijekom posljednjih petnaestak godina zbor ostvaruje zapažene nastupe te cjelovečernje koncerte u crkvenim i koncertnim prostorima u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je i brojnih nagrada na domaćim i stranim natjecanjima, a od poznatijih su prve nagrade i zlatne plakete na Natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 1997., 1998., 2001., 2006., 2008., 2010., 2012.i 2014. godine, odnosno svaki puta kada se prijavio na državno natjecanje.