Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Vrhunci odraza' Ljerke Njerš

Izložba 'Vrhunci odraza' Ljerke Njerš, s kritičkim izborom iz raznovrsnog opusa te istaknute hrvatske keramičarke i slikarice, te njezinim novijim radovima, otvara se u petak, 12. prosinca, u Galeriji grada Krapine.
vrijeme: 12.12.2014.
mjesto: Krapina; Galerija grada Krapine, Magistratska 25
Predstavit će se široki raspon njezina djela, od prvih slikarskih radova nastalih nakon diplome na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1961., umjetničke keramike u glini i porculanu, višebojnih monotipija, slikocrteža u tušu i akrilu, male reljefne plastike do recentnih uradaka primijenjene umjetnosti u staklu i crteža u kombiniranoj tehnici.

Po riječima likovne kritičarke Ive Koerbler, umjetnički opus Ljerke Njerš jedan je od najheterogenijih, ali ujedno i najhomogenijih likovnih iskustava u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

'Zaokruženost stila, oblika i umjetničkog rukopisa ostali su kroz sve autoričine stvaralačke faze i periode iznimno visoko pozicionirani na ljestvici likovne kvalitete, ali i zanatske invencije, ustvrdila je u predgovoru izložbe. Njezina trajna sklonost eksperimentu kroz različite materijale i medije izražavanja te lakoća s kojom je u materijalu prenosila kreativnu i mentalnu energiju, umjetničku kritiku nikada nije ostavljala ravnodušnom, koja je smatrala kako se u slučaju Ljerke Njerš ne može i ne smije postavljati stroga granica između tzv. visoke, odnosno, čiste te primijenjene umjetnosti, dodala je.

Koerbler je ocijenila kako Njerš, posebnom sposobnošću sinteze likovnog medija i invencije koja je u pravilu nadilazila tzv. ograničenja materijala, u kontinuitetu pomiče tradicionalne granice keramičke umjetnosti, umjetničkog stakla, ali i višebojnih monotipija.

Kroz dugogodišnji umjetničin opus protežu se teme polu/ležećeg i sjedećeg akta, cvijeća i pejzaža u različitim varijacijama, od uklopljenosti akta u okvir prirode, proširivanjem teme prema metaforici 'Rajskoga vrta', reduciranjem biljnog ornamenta ili jačim stiliziranjem biljnih i pejzažnih motiva prema apstraktnijim slojevima slike, oslikanog porculana ili keramike.

I izložba u krapinskoj galeriji pokazat će iskustva različitih povijesnoumjetničkih razdoblja i stilova, s odjekom antičkih i etruščanskih oblika, renesansnih impulsa senzualističkog svjetonazora te čiste matissovske i picassovske linije crteža.

Radovi Ljerke Njerš, rođene 1937. u Begovu Hanu, izloženi su u sklopu Stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt, koji joj je 2007. organizirao i retrospektivnu izložbu. Izložba 'Vrhunci odraza' u Galeriji grada Krapine bit će otvorena do 10. siječnja.
(Hina)