Preskočite na glavni sadržaj

Niccolo Ammaniti 14. prosinca gost Filozofskog teatra

Filozofski teatar Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu ugostit će u nedjelju, 14. prosinca istaknutog suvremenog talijanskog književnika Niccola Ammanitija, kojeg kritika naziva 'Dickensom našeg doba' čija fikcija 'spaja napeti horror s najcrnjom komedijom'.
vrijeme: 14.12.2014.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

Nagrađivani pisac - Ammaniti dobitnik je najvažnije talijanske književne nagrade Strega – samo je u Italiji prodao stotine tisuća primjeraka knjiga, koje su prevedene na 44 jezika svijeta, a mnoge su i ekranizirane.

Posljednji u nizu je film po njegovu romanu "Ja i ti" (Io e te, 2012.), o dječaku koji se umjesto odlaska na skijanje sakrije u podrum, čiju režiju potpisuje Bernardo Bertolucci.

U nas su mu prevedeni romani "Ja se ne bojim" (AGM, 2003.), "Blato" (AGM, 2005.), te "Kako Bog zapovijeda" (Profil, 2008.) i "Nek zabava počne" (Profil 2010.).

Smatran najinovativnijim autorom suvremene talijanske proze, Ammaniti (1966.) se među piscima svoga naraštaja ističe, između ostaloga, nevjerojatno izbrušenom i koherentnom romanesknom strukturom, u kojoj se svaki od brojnih elemenata, likova, sporednih radnji, savršeno uklapa u cjelinu, u kojoj se susreću i isprepleću naizgled nespojive životne priče i sudbine.

Kritika ga opisuje kao "čudo u stvaranju crne komedije" čiji bi tekstovi mogli odlično poslužiti kao predložak za neki film braće Cohen, te ga naziva jednom od najsjajnijih talijanskih književnih zvijezda koja osvaja "majstorskom ravnotežom između farse i tragedije".

S Ammanitijem će razgovarati voditelj Srećko Horvat, a susret s piscem bit će obogaćen popratnim programom koji je zasad najavljen kao iznenađenje zbog kojega njegovo gostovanje u zagrebačkoj nacionalnoj kazališnoj kući "ni u kojem slučaju neće biti klasična književna tribina".

Uoči tribine, od 19 do 19, 30 sati, autor će u atriju HNK-a potpisivati knjige, a svi zainteresirani moći će kupiti izdanja objavljena u nakladi Profil knjige. (Hina)