Preskočite na glavni sadržaj

Premijera Gavranove drame 'Čehov je Tolstoju rekao zbogom' u Beogradu

Drama Mire Gavrana 'Čehov je Tolstoju rekao zbogom' bit će premijerno izvedena u četvrtak, 4. prosinca, u Bitef Teatru u Beogradu, a u produkciji 'Radnje za proizvodnju pozorišta'.
vrijeme: 04.12.2014.
mjesto: Srbija; Beograd
url: http://www.mirogavran.com

Redatelj predstave je poznati glumac Irfan Mensur, koji je za rad na ovoj predstavi pridobio istaknute beogradske glumce: Predraga Ejdusa, Ivana Đorđevića, Hanu Selimović i Jasminu Večanski.

Drama govori o susretu dvojice velikih ruskih književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja i Antona Pavloviča Čehova, te njihovih supruga Sofije i Olge, na Tolstojevom imanju Jasna Poljana. Vrlo brzo će pisci u ovoj priči od uzajamnog uvažavanja doći do neobičnog suparništva kome će pridonjeti i njihove supruge. Drama je praizvedena 1990. godine u zagrebačkom Teatru &TD, a od onda je imala desetak  premijera  u Sarajevu, Parizu, Washingtonu, Pragu...

Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 35 jezika, po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 250 premijera diljem svijeta, koje je vidjelo preko tri milijuna ljudi.

Miro Gavran je uvjerljivo najizvođeniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina, te jedini živući dramatičar u Europi kome je posvećen kazališni festival, koji djeluje izvan zemlje njegova rođenja, izvodeći  isključivo njegova djela, a riječ je o Gavranfestu koji se od 2003. održava u Slovačkoj, a od 2013. u Poljskoj.