Preskočite na glavni sadržaj

Pips, Chips & Videoclips u subotu u Domu sportova

Zagrebačka rock skupina Pips, Chips & Videoclips proslavit će u subotu, 6. prosinca, 22 godine svojeg prisustva na hrvatskoj glazbenoj sceni velikim koncertom u Domu sportova u Zagrebu na kojemu će predstaviti presjek svojeg kompletnog umjetničkog stvaralaštva.
vrijeme: 06.12.2014.
mjesto: Zagreb; Dom sportova
url: http://www.pipschipsvideoclips.com/

Kako se ističe u najavi, na koncertu koji predstavlja najvažniju večer njihove karijere, Pipsi će u dva i pol sata svirke kroz ukupno 24 pjesme dotaknuti brojne važne točke karijere započete njihovim prvim pojavljivanjem u javnosti 1992.

Tada je njihov nastupni singl "Dinamo ja volim", nastao na tragu legendarne navijačke himne nogometnog kluba Liverpoola "You'll Never Walk Alone", srušio sve rekorde slušanosti i postao hit godine.

Pipsi će koncert otvoriti s aktualnim singlom "Dementor" s posljednjeg albuma "Walt" (2013.), a zatvoriti s pjesmom "Na putu prema dolje", sa studijskog albuma iz 1997. "Fred Astaire".

Između njih grupa je strateški rasporedila vječne "Gume na kotačima", "Htio bi da me voliš", "Malena", "Ljubav", "Dan, mrak", "Ljeto '85", "Pjevač Beatlesa & Stonesa", "2x2", "Plači", i brojne druge uspješnice, a najavljeni su i gosti iznenađenja.

Svoj prepoznatljiv eklektičan autorski stil bend uvodi već prvim albumom "Shimpoo Pimpoo", izdanim krajem 1993., čiji je stilski raznovrsan materijal u rasponu od kabaretskog popa do žestokog punka naišao na mješovite reakcije publike i kritike. No, već drugim albumom "Dernjava", objavljenim u prosincu 1995., Pipsi ostvaruju značajniji proboj diljem Hrvatske i regije, a album je ovjenčan nagradom Porin za najbolji alternativni album.

"Fred Astaire", objavljen u jesen 1997., dočekan je u javnosti kao apsolutni kreativni trijumf benda, a pratila ga je i prva autorizirana biografija Pipsa "Dugi vikend u zemlji čudesa" autora Ante Perkovića. Album je osvojio četiri novinarske rock nagrade Crni mačak, te dva Porina, jedan od kojih za album godine.

Dva Porina i četiri Crna mačka osvojio je i njihov četvrti album "Bog", objavljen krajem 1999., ocijenjen jednim od najvažnijih domaćih albuma desetljeća. Peti studijski album "Drveće i rijeke" izlazi u travnju 2000., pet godina kasnije objavljen je akustični live album "Dokument (Izštekani session)", a godine 2007. lansirane su "Pjesme za gladijatore".

Bend je 2010. objavio i svoju kompletnu USB "Diskografiju", stick raketicu s mp3cama svih pjesama, te početkom 2011. "2x2", audio-vizualno svjedočanstvo s koncertne turneje albuma "Pjesme za gladijatore". Posljednji album, "Walt" iz 2013., proglašen je na ovogodišnjim dodjelama Porina najboljim albumom rock glazbe.

Bend se može pohvaliti i suradnjama s kazalištima – zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh 1994. je velik dio materijala s albuma "Shimpoo Pimpoo" iskoristilo kao glazbenu podlogu za hit-predstavu "Dobro došli u plavi pakao", a godinu dana kasnije Pipsi su napravili i soundtrack za rock-dramu "Mafija!" u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Nakon sedam studijskih albuma, bend koji se u svojim pjesmama nikada nije libio političkog i društvenog komentara, ali ni ljubavne i lirske tematike, kompletan opus svojih glazbenih promišljanja predstavit će u subotu u Domu sportova, u dvorani u kojoj je dosad samostalno nastupio samo još davne 1998.

Kao predgrupa će nastupiti indie rock trio 'Punčke'.

U povodu koncerta i važne godišnjice, Pipsi su u suradnji s Radiom 101 osmislili kompilaciju "rukom biranih" pjesama iz svoje kompletne karijere "Sve što vole mladi", koja se do srijede, 31. prosinca, može potpuno besplatno skinuti na stranci www.radio101.hr. (Hina)