Preskočite na glavni sadržaj

Bruno Vlahek na turneji u Kini

Istaknuti mladi hrvatski pijanist i skladatelj Bruno Vlahek nalazi se trenutno na turneji u Kini koja uključuje sedam recitala u nekima od najprestižnijih kineskih koncertnih dvorana. Uz koncertni raspored, proteklih je dana sudjelovao i u nizu posebnih projekata.
vrijeme: 13.11.2014.
mjesto: NR Kina
url: http://www.brunovlahek.com/

Tako je održao majstorske radionice na Sveučilištu u Nantongu i Steinway centru u Nanjingu, te nastupio u pratnji orkestra od 28 klavira u organizaciji dviju kineskih tvornica klavira. Povodom Vlahekove turneje, izdano je i posebno notno izdanje njegove skladbe „Jazz Toccate“ namijenjene kineskom tržištu, koje se predstavlja nakon svakog koncerta. Nakon ostvarenog uspjeha na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Šangaju 2012. godine, ovo mu je već treća kineska turneja.

Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek jedan je od vodećih hrvatskih glazbenika mlade generacije. Diplomirao je kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije u klasi Vladimira Krpana te završio   poslijediplomske studije na Konzervatoriju u Lausannei kod J.-F. Antoniolija i na Hochschule für Musik u Kölnu u klasi Vasilija Lobanova, gdje je uz klavir studirao i kompoziciju te improvizaciju. Od 2010.-13. kao stipendist španjolske zaklade Albéniz, usavršavao se pod mentorstvom legendarnog Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu. Kao najbolji student generacije, primio je nagradu koju mu je osobno uručila španjolska kraljica Sofija.

Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja „Alexander Scriabin“ u Parizu 2010. i „Ricard Viñes“ u Lleidi 2008., laureat međunarodnog pijanističkog natjecanja u Šangaju 2012. i EPTA-inog natjecanja „Svetislav Stančić“ u Zagrebu 2007. Nositelj je naslova "Mladi glazbenik godine" Zagrebačke filharmonije za 2010. godinu, te je dobitnik niza međunarodnih nagrada kao što su Prix Paderewski u Švicarskoj, nagrada Yamahine fondacije u Madridu, memorijalna nagrada Pnina Salzman u Izraelu, nagrada Artists on Globe 2014. i dr.

Značajan utjecaj na njegovu karijeru ostavili su kontakti s umjetnicima kao što su Einar Steen-Nøkleberg, Jean-Bernard Pommier, Ferenc Rados, Menahem Pressler, Masaaki Suzuki i Gabor Takacs-Nagy.

Održao je recitale i nastupao s orkestrima u prestižnim dvoranama kao što su Palau de la Música u Barceloni, Akademija Liszt Ferenc u Budimpešti, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu, Mozarteum Salzburg, Tel Aviv Museum of Art, Shanghai Concert Hall, Seoul Arts Centre; te na festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, Festivala Busoni u Bolzanu, Muzičkog biennala Zagreb, Verano de Palma de Mallorca, Festivala Vladimira Spivakova u Moskvi i drugima. Kao prvi mladi umjetnik iz Hrvatske, odabran je 2012. da sudjeluje na elitnoj Akademiji Festivala u švicarskom Verbieru. Iste godine s velikim je uspjehom održao i prvu koncertnu turneju po Kini. Ostvario je snimke za nacionalne TV i radio kuće u mnogim europskim zemljama, dok je u 2008. uz Orchestre Chambre de Lausanne snimio Saint-Saënsov Drugi klavirski koncert za Radio Romanske Švicarske. Surađivao je s dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Nikša Bareza, Leopold Hager, Milan Horvat, Vladimir Kranjčević, Jaime Martín, Pascal Rophé, Alexander Ghindin, Cyprien Katsaris i Viktor Tretiakov. Već niz godina uspješno djeluje s pijanisticom Dubravkom Vukalović u klavirskom duu D&B. Zajedno su bili laureati 1. međunarodnog natjecanja za klavir četveroručno 2013. u Monte-Carlu.

Autorom je skladateljskog opusa kojeg čini više od 40 orkestralnih, komornih, solističkih i vokalnih skladbi raznih žanrova. Djela su mu izvedena u hrvatskim i europskim glazbenim središtima (Amsterdam, Beč, Berlin, London, Moskva, München, Prag, Lisabon, Riga, Salzburg, St. Petersburg), u Sjevernoj i Južnoj Americi, Južnoj Koreji, te na Svjetskim danima glazbe 2010. u Sydneyu (Australija). U prosincu 2012. osvojio je prvu nagradu na XXXIII međunarodnom natjecanju za skladbe za orgulje "Cristóbal Halffter" u Španjolskoj. Notni zapisi njegovih skladbi izdani su dosad u Velikoj Britaniji i SAD-u.