Preskočite na glavni sadržaj

Dani cirkuskoga zagovaranja

U utorak i srijedu, 11. i 12. studenoga, u Zagrebu se održavaju Dani cirkuskoga zagovaranja, međunarodni događaj koji je, nakon lanjskoga lansiranja, narastao na dva dana predavanja, diskusija, projekcija i predstava cirkuskog predznaka!
vrijeme: 11.11.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.cirkus.hr

Kreirana prema sličnim europskim Circus Advocacy Day projektima, ova manifestacija u organizaciji zagrebačkoga Cirkuskog informacijskog centra (Mala performerska scena) pokušava promovirati primjere dobre prakse i održiv razvoj suvremenoga cirkuskog sektora.

Na ovogodišnjim Danima cirkuskoga zagovaranja, koji su ujedno i prilika za sastanak europske mreže FACE (Fresh Arts Coalition Europe), gostovat će stručnjaci iz Francuske, Španjolske, Švicarske, Finske, Velike Britanije, ali i Hrvatske, a dolazak su najavili i kolege iz Slovenije, Mađarske i Nizozemske, koji će zajednički raspravljati o osvjedočeno pozitivnim modelima razvoja cirkuskoga (i ne samo cirkuskoga) sektora, posebice onima koji se tiču udruživanja umjetnika te njihove prekogranične suradnje i mobilnosti.

Diskusijski dio programa odvija se u konferencijskoj dvorani Pogona u Mislavovoj 11, dok će se izvedbeni dio programa također održati u prostorima partnerskih institucija: predstava „Iglica“ (nastala u suradnji Male scene i Triko cirkus teatra) zaigrat će na daskama matičnoga kazališta, predstava „Oldness“ (nastala kroz projekt Cirkobalkane, kao plod suradnje triju organizacija – zagrebačke Cirkorame, beogradske Cirkusfere i francuskoga Cirk'Obliquea) igrat će u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, dok će akrobatski performans na  tkanini „Ako zaigram neku novu igru #4“ Nikoline Komljenović biti izveden u predvorju velike dvorane Teatra &TD. Dani cirkuskoga zagovaranja službeno će se zatvoriti ponovno u Pogonu – Mislavova, još jednom filmskom Cirkuskom srijedom koja će prikazati predstavu francuskoga novomagijskog umjetnika Etiennea Saglioa „Večer čudovišta“.

Osim partnerskih institucija, Dane cirkuskoga zagovaranja omogućili su i Francuski institut / Teatroskop, program Croatian Circus Creation Export, zaklada Kultura nova, Grad Zagreb te Ministarstvo kulture, čiji će Desk Kreativne Europe u programu i sudjelovati. Cjelovit raspored događanja, s terminima i lokacijama, dostupan je na ovom linku. Većina sadržaja potpuno je besplatna za posjetitelje.