Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba drame '260 dana' Marijana Gubine u Osijeku

Praizvedba ratne drame Marijana Gubine '260 dana', u režiji Dražena Ferenčine, održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u petak, 7. studenoga. Marijan Gubina rođen je 1981. godine u Vinkovcima, s osam godina došao je u Dalj nedaleko od Vukovara, a u ljeto 1991. godine zajedno s obitelji zarobljen je i sproveden u koncentracijske logore, gdje je bio točno 260 dana.
vrijeme: 07.11.2014. 18 h
mjesto: Osijek; HNK, Županijska 9
url: http://www.hnk-osijek.hr/

Kazališno uprizorenje ove ratne drame koju je kao desetogodišnjak doživio autor Marijan Gubina, premda govori o nedavnim strahotama ne potiče na osvetu, već naprotiv govori o potrebi oprosta, rekao je u utorak na konferenciji za novinare v.d. intendanta osječkog HNK-a Miroslav Čabraja.

Sve što je ispričano u knjizi i preneseno na kazališne daske, stvarnost je koja upozorava i koja nas "tjera da unatoč boli budimo u sebi osjećaje koji će nam umjesto pakla život pretvoriti u spokoj", rekao je Čabraja i dodao da svaki zločin mora biti sankcioniran, jer svi počinitelji imaju ime i prezime.

Autor knjige "260 dana" Marijan Gubina rekao je da je kao desetogodišnji dječak proživio pakao te da živi s posljedicama toga, ali da poziva sve da prije nego što nekoga osude, prije nego što nekome učine loše, pročitaju njegovo iskustvo i ne uvedu sebe u napast da čine zlo, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga.

Dramatizacija je povjerena Ani Prolić, scenografi su Deni i Martino Šesnić, kostimografkinja Saša Došen Lešnjaković, a glazbu je skladao Mate Matišić.

Glavna uloga Marijana povjerena je Aljoši Čeplu, a u ostalim ulogama nastupit će Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Štark i Neven Lucian Davidović.

Dekor i scenska oprema izrađeni su u radionici HNK pod vodstvom Željka Jurića, a kostimi u krojačnici osječkog kazališta pod vodstvom Zvonka Majdiša. (Hina)