Preskočite na glavni sadržaj

Laszlo Krasznahorkai u Zagrebu

Mađarski pisac Laszlo Krasznahorkai gostovat će idući tjedan u Zagrebu, gdje će u ponedjeljak u Zagrebačkom kazalištu mladih, te u utorak, u književnom klubu Booksa, predstavljati hrvatske prijevode svojih romana i sa svojim hrvatskim čitateljima razgovarati o svojem stvaralaštvu.
vrijeme: 27.10.2014.
mjesto: Zagreb, Zagrebačko kazalište mladih / Booksa
url: http://www.mi2.hr
Kako se ističe u najavi, autorovo gostovanje u Zagrebu organiziraju njegovi hrvatski izdavači, Naklada OceanMore i Multimedijalni institut, nakon što su u protekloj godini prvi puta u hrvatskom prijevodu objavljena dva njegova literarna djela.

Roman 'Rat i rat' objavila je Naklada OceanMore, a kratku priču 'Posljednji vuk' Multimedijalni institut. Oba je djela prevela Viktorija Šantić.
Na književnoj večeri u ponedjeljak 27. listopada u ZKM-u autor će čitati iz svojih knjiga, te u razgovoru s moderatorima Zoranom Roškom i Petrom Milatom podijeliti sa zagrebačkom publikom neke svoje ideje i misli. Dan kasnije, utorak 28. listopada, u Booksi će Krasznahorkai o svojem pisanju, u nešto opuštenijoj i intimnoj atmosferi, razgovarati s Miljenkom Buljević.

Laszlo Krasznahorkai (1954.) mađarski je romanopisac i scenarist poznat po teškim i zahtjevnim postmodernističkim romanima u kojima se bavi distopijskim i melankoličnim temama. Međunarodnu mu je slavu sredinom 90-ih godina prošloga stoljeća donijela ekranizacija njegovih djela pod redateljskom palicom Bele Tarra. Plod njihove suradnje su filmska remek-djela 'Sotonski tango', 'Werckmeisterove harmonije' i 'Torinski konj'. Krasznahorkaija stavljaju uz bok književnim velikanima kao što su Gogolj i Melville, a dvije godine zaredom (2013. i 2014.) američka izdanja Krasznahorkaija nagrađena su kao najbolji i najznačajniji prijevodi književnosti na engleski jezik.

'Pored nedvojbenog umjetničkog majstorstva, Krasznahorkai je također lucidni i bespoštedni kroničar društvenih gibanja u vlastitoj zemlji, te se već sada može ubrojiti u dugi niz velikih neprilagođenih istočnoeuropskih književnika', ističe se u najavi.

Njegovo gostovanje u Zagrebu organizirano je u suradnji s književnim klubom Booksa, portalom Kulturpunkt i ZKM-om, podržali su ga Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Hrvatski audiovizualni centar i Program Kultura Europske komisije, a ulaz na oba događanja je slobodan.
(Hina)