Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovci: počeli 20. dani Josipa i Ivana Kozarca

Polaganjem vijenaca na grobove književnika Josipa i Ivana Kozarca na vinkovačkom Gradskom groblju, 23. listopada je počela trodnevna književna i znanstvena manifestacija, 20. dani Josipa i Ivana Kozarca.
mjesto: Vinkovici
Manifestacija je posvećena vinkovačkim i slavonskim književnicima Josipu i Ivanu Kozarcu, koji su svojim stvaralaštvom obilježili prijelaz iz 19. u 20. stoljeće u hrvatskoj književnosti.

Josip Kozarac (1858.-1906.), književnik i šumar, poznat je po romanima 'Mrtvi kapitali' i 'Među svjetlom i tminom' te pripovijestima 'Tena' i 'Slavonska šuma', dok je Ivan Kozarac (1885.-1910.) prepoznatljiv ponajprije po romanu 'Đuka Begović', kojega mnogi književni teoretičari smatraju jednim od najboljih hrvatskih modernističkih proznih ostvarenja.

U sklopu manifestacije večeras će biti predstavljena Izabrana djela Josipa Kosora te knjiga Julijane Matanović 'I na početku i na kraju bijaše kava'.
Središnji dio 20. dana Josipa i Ivana Kozarca bit će književna i znanstvena priredba 'Živi kapitali', koja će se održati sutra, a nakon koje će biti dodijeljene i ovogodišnje nagrade i priznanja koja nose ime Josipa i Ivana Kozarca. Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena književnom znanstveniku Marku Samardžiji. Nagradu za najbolju knjigu godine u kategoriji proza dobit će Julijana Matanović za knjigu 'I na početku i na kraju bijaše kava', a u kategoriji znanost Stjepan Damjanović za knjigu 'Novi filološki prinosi'.

Povelja uspješnosti bit će uručena Milici Lukić i Veri Blažević Krezić za knjigu 'Divanimo, dakle postojimo'.
Manifestacija završava u subotu Jutrom poezije u povodu 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša.
(Hina)