Preskočite na glavni sadržaj

Any Colour You Like / Vedran Perkov

Drugu godinu za redom La Chambre Blanche iz Quebeca, organizira program razmjene sa studijem Let 777 iz Dubrovnika, a ove godine, od 6. listopada do 16. studenoga, na rezidenciji boravi akademski slikar Vedran Perkov, koji se 23. listopada predstavlja kanadskoj publici instalacijom 'Any Colour You Like'.
vrijeme: 23.10.2014.
mjesto: Québec; La Chambre Blanche, 185, rue Christophe-Colomb Est
url: http://www.chambreblanche.qc.ca
U redu se  autor bavi pojmom identiteta: kulturnog, osobnog, ali i političkog. Da li zastava kojom iskazujemo svoj identitet doista određuje tko smo? Što bismo govorili da stojimo za govornicom ispod zastave?

Pretvarajući Galeriju u mjesto slobodnog govorenja, Vedran gradi sedam govornica opremljenih mikrofonima i svaku postavlja ispod zastave drugačije boje. Svaka boja utjelovljuje određenu političku orijentaciju. Publika je pozvana da odabere (svoju) boju i popne se na govornicu da govori... Ili da šuti. Ovaj postupak pomalo podsjeća na ulične govornike u londonskom parku Hyde. No ispod šarenih zastava Vedranova inačica slobodnog govora poprima ludički karakter: od Hyde parka do lunaparka. Perkov nam daje sve što je potrebno za javni nastup: hoćemo li se odvažiti govoriti?
 
Vedran Perkov je rođen u Splitu. Godine 2002. diplomirao je na Akademji Brera u Milanu. Od 2004. do 2010. radio je kao vanjski suradnik na Umjetničkoj akademiji u Splitu, najprije kao viši asistent, potom kao docent na Katedri za slikarstvo. Od 1997. godine izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2007. osvojio je Nagradu "Radoslav Putar" i Grand prix 35. Splitskog salona - Nagradu 'Emanuel Vidović'. Sudjelovao je u rezidencijalnim programima za umjetnike u Sjedinjenim Američkim Državama, Franucuskoj, Italiji, Švedskoj, Latviji, Alžiru i Hrvatskoj.