Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'SB=NG' u Novoj Gradiški

Multimedijalna izložba 'Slavonski brod = Nova Gradiška' jednodnevno je događanje koje će se održati u subotu, 27. rujna, s početkom u 12 sati, u organizaciji Gradskog muzeja Nova Gradiška.
vrijeme: 27.09.2014. 12 h
mjesto: Nova Gradiška; prostor bivše robne kuće
url: http://www.gmng.hr/

SB=NG:
multimedijalna izložba


Zbog mišljenja da suvremena umjetnost nije za svakoga, te da je mogućnost razumijevanja i reakcije publike na istu vrlo mala, ovu nekonvencionalnu izložbu valja shvatiti i kao pokušaj razbijanja tih predrasuda.

Autori iz dva grada po mnogočemu razdijeljena u ovom su slučaju izjednačeni. Sam znak jednakosti u nazivu govori o mjestu ili bolje rečeno položaju suvremene umjetnosti s predznakom avangarde u ova dva grada. Naslov izložbe također sadrži i dvotočku koja uvlači čitača u svojevrsnu zagonetku, uzevši u obzir njezina različita, matematička i jezična, značenja.

Da je umjetnost samo odraz društva iz kojeg proizlazi, govore i ovi radovi čija je baza eksperiment, sloboda, imaginacija, individualnost, istina, pobuna, ljepota; uglavnom svi oni segmenti na kojima se temelji naše društvo. Unatoč različitom pristupu za izražavanjem svima je zajednička težnja za razumijevanjem.

Promišljenim odabirom izložbenog prostora, koji je sam po sebi transparentan i otvoren, kao i ukupnim ambijentom promatraču se želi sugerirati  dostupnost i  prilika za svačijom reakcijom, bez obzira na već spomenutu tezu kako umjetnost nije za svakoga. Zbog same činjenice da umjetnost dolazi od društva i da si često uzima za pravo biti korektiv istoga – pokušaj je ovo da je se spozna. Bitno je spomenuti kako u toj komunikaciji i želji za razumijevanjem autori promatrača ne povrjeđuju ni najmanjom dozom podilaženja.  

M.Pišonić