Preskočite na glavni sadržaj

Variety pozitivno o Jurićevoj drami 'Kosac'

Ugledni američki filmski časopis 'Variety' objavio je pozitivnu kritiku filma 'Kosac' Zvonimira Jurića, nakon što je prikazan na filmskom festivalu u Torontu, opisavši ga kao napetu i nijansiranu dramu s nadmoćnim glumcima i sjajnom kamerom.
vrijeme: 20.09.2014.
url: http://variety.com/

"Tri isprepletene priče koje se odvijaju tijekom jedne noći u izoliranom hrvatskom selu čine mračnu, ali uvjerljivu priču u 'Koscu', napetu, nijansiranu dramu pod redateljskom palicom Zvonimira Jurića. Uz pomoć nadmoćnog glumačkog postava i sjajne kamere Branka Linte, Jurić dočarava atmosferu nestabilnosti i očaja u mjestu gdje se bivša djela ne zaboravljaju tako lako i gdje je nedavna prošlost još uvijek otvorena rana", napisala je kritičarka Alissa Simon.

Uz detaljan opis radnje ističe se kako "Jurić i koscenaristica Jelena Paljan na brojne načine naglašavaju temu zarobljenosti i nemogućnosti da se krene naprijed", kao i da bi "festivalski izbornici trebali obratiti pažnju na taj film".

Za Ivu Gregurevića i Mirjanu Karanović, koji imaju glavne uloge u filmu, ocijenjeno je da su im to "jedne od najboljih uloga u karijeri", a kao ključna je pohvaljena i uloga mladog glumca Igora Kovača. Istaknuta je i melankolična glazba Jure Ferine i Pavla Miholjevića, te dizajn zvuka Julija Zornika.

Jurićev film osvojio je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu Zlatne Arene za kameru (Branko Linta), najbolju glavnu mušku ulogu (Ivo Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Igor Kovač) te "Oktavijana" Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji.

Priča smještena u zabačeno slavonsko selo prati samotnjaka Ivu koji radi noću kako bi izbjegao ljude jer je prije mnogo godina bio osuđen za silovanje. U noći kada sretne Mirjanu, ženu koja je ostala bez benzina na pustoj cesti, Josipa (Igor Kovač), radnika na benzinskoj i policajca Krešu (Nikola Ristanovski), njegova se sudbina ispreplete s njihovima i postupno otkriva sumornu sliku njegova života, ali i čitavog kraja koji je, kao on svojim zločinom, ostao zaustavljen i zarobljen ratom.

Film je nastao u produkciji zagrebačke "Kinorame" te koprodukciji sa slovenskom kućom "Forum Ljubljana", a sufinanciran je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, MEDIA-e te Viba Filma.

Na 39. izdanju festivala u Torontu prikazan je u selekciji Suvremena svjetska kinematografija, u koju je uvršteno 56 filmova, među kojima su i nova ostvarenja Naomi Kawase, Bruna Dumonta, Celine Sciamme, Shlomija i Ronit Elkabetz, Melanie Laurent. (Hina)