Preskočite na glavni sadržaj

Istraturist Artum / ArtRezidencija

U organizaciji Muzeja grada Umaga i Istraturista, od 12. do 19. rujna, u sklopu projekta Istraturist Artum, realizira se ArtRezidencija, u kojoj sudjeluju prošlogodišnji dobitnici te nagrade kao i pozvani umjetnici s područja Umaga.
vrijeme: 12.09.2014.
mjesto: Umag
url: http://www.mgu-mcu.hr
ArtRezidencija Istraturist Artum 2014 odvija se u turističkom naselju Katoro, sjeverno od Umaga, uz ostatke rimske maritimne vile, nekoć dijela većeg rimskog posjeda Sepomaje, a danas u sastavu plaže hotela Sol Meliá Coral. To mjesto nekadašnjeg raskošnog rimskog ladanja s neizbježnom gospodarsko – proizvodnom funkcijom, danas je ambijent za odmor i dokoličarenje čovjeka 21. stoljeća.

Na poluotoku Katoro i rtu Tiola, Muzej grada Umaga već dugi niz godina provodi arheološko istraživanje i konzervatorsko – restauratorske radove antičkih struktura. Istovremeno, kroz održavanje arheoloških edukativnih radionica  i oživljavanje antičkih zanata, stvara stručnu podlogu za razvoj Međunarodnog festivala oživljene povijesti SEPOMAIA VIVA. Cilj svih tih aktivnosti usmjeren je prema zaštiti i interpretaciji baštine in situ te njenoj kvalitetnoj upotrebi u obogaćivanju kulturnog turizma kroz stvaranje budućeg arheološkog parka.

Iz svih tih razloga, danas taj prostor stavljamo u fokus umjetničke prakse. Namjera ArtRezidencije jest da pozvani umjetnici, smješteni u ambijentu zaštićene kulturne baštine, razmotre rezultate dobivenih arheološko – povijesnih istraživanja s aspekta vizualne kulture te da kroz interdisciplinarni istraživački pristup iskažu svoja viđenja i promišljanja. Nadalje propitati se, što je ono što mi danas ostavljamo budućem i kako i na koji način je moguće fosilizirati našu svakodnevicu za buduće naraštaje.

Po završetku ArtRezidencije organizirati će se zajednička izložba na kojoj će biti predstavljen katalog te proglašen pobjednik ArtRezidencije kojemu je osigurana nagrada u iznosu od 5.000 kn.. ArtRezidenciju kustoski prati povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Gorka Ostojić Cvajner.