Preskočite na glavni sadržaj

Projekt ArTVision promovira suvremenu umjetnost zemalja na Jadranu

Partneri projekta ArTVision iz Hrvatske, Italije, Crne Gore i Albanije danas su u Rijeci razgovarali o tijeku tog projekta kojim se promovira suvremena umjetnost putem televizije, web stranica, društvenih mreža, muzeja te javnih i privatnih institucija.
vrijeme: 11.09.2014.
mjesto: Rijeka

Tim je projektom predviđena izrada 150 originalnih audiovizualnih produkcija na kojima radi pet timova u četiri zemlje sudionice. Uz to, organizira se pet umjetničkih rezidencija s tridesetak studenata akademija i pet njihovih izložbi.

Projekt ArTVision sufinanciran je novcima Europske unije prema IPA programu prekogranične suradnje na Jadranu, a vrijednost mu je 3,3 milijuna eura.

U Hrvatskoj su partneri Primorsko-goranska županija i regionalna televizija KanalRi. Partneri iz drugih zemalja su talijanska regija Puglia, Muzej suvremene umjetnosti Pino Pascali iz talijanskog mjesta Polignano a mare, Regija Veneto, Akademija lijepih umjetnosti iz Venecije, Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo turizma, kulture, mladih i sporta Albanije i Akademija umjetnosti iz Tirane.

Riječka televizijska kuća KanalRi tako u sklopu projekta stvara priloge o umjetnicima i događajima s polja suvremene umjetnosti koji se emitiraju u programu ove televizije te su postavljeni na internetske stranice.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je, tijekom otvaranja dvodnevnog sastanka, istaknuo da se u ovoj županiji provodi 50 projekata koji se sufinanciraju novcima iz europskih fondova, a ukupna vrijednost im je veća od 33 milijuna eura.

Pročelnik županijskog upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić kazao je da novo proračunsko razdoblje EU otvara mogućnosti za razvoj projekata te se ne smije propustiti. Izrazio je zadovoljstvo nastavkom suradnje partnera u projektu.

Predstavnik Regije Puglia Francesco Palumbo, vodećeg partnera u projektu, istaknuo je da se ta regija odlučila na sudjelovanje kako bi se ostvarila suradnja institucija, ali i mladih umjetnika te kroz taj projekt otvori novi model zajedničkog rada.

Predviđeno trajanje projekta je do ožujka 2015. (Hina)