Preskočite na glavni sadržaj

8. Filmomanija: jaka redateljska imena i festivalski filmovi

Maxtv Filmomanija, osma revija recentne europske i svjetske kinematografije od 18. do 28. rujna prikazat će u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol 20 novih filmova istaknutih svjetskih redatelja, koji su premijerno prikazivani na značajnim filmskim festivalima: Veneciji, Berlinu, Cannesu, Tokiju, New Yorku, Londonu, Sundanceu.
vrijeme: 18.09.2014.
mjesto: London, UK
url: http://www.liaawards.com/

Na reviji će se, među ostalim, prikazati novi film Mikea Leigha "Gospodin Turner" o slavnom britanskom slikaru, za kojeg je glumac Timothy Spall na ovogodišnjem Cannesu osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu, "Zbogom jeziku" Jeana-Luca Godarda, koji je na istom festivalu osvojio nagradu žirija te "Tom na farmi" Xaviera Dolana, dobitnika nagrade kritike na filmskom festivalu u Veneciji.

Nakon hvaljenih filmova "12:08 Istočno od Bukurešta" i "Policijski, pridjev", s kojima je osvojio 24 nagrade na različitim međunarodnim filmskim festivalima, rumunjski redatelj Corneliu Porumboiu predstavlja se s novim uratkom, "Kad se noć spusti nad Bukureštom", prikazanim u službenoj konkurenciji filmskih festivala u New Yorku, Locarnu i Torontu.

Redatelj i glumac Ralph Fiennes predstavit će film "Nevidljiva žena", jednu od najvećih ljubavnih priča u povijesti književnost, koja je nominirana za prestižne nagrade BAFTA i Oscar, a Olivier Assayas hvaljenu dramu "Oblaci nad Sils Marijom", s Juliette Binoche i Kristen Stewart u glavnim ulogama.

Lukas Moodysson, koji se proslavio filmovima "Lilya 4-ever" i "Fucking Amal" vraća se nakon četiri godine stanke s filmom "Mi smo najbolje" o troje mladih punkera iz osamdesetih koji osnivaju bend, za koji je dobio Grand Prix na filmskom festivalu u Tokiju.

Bit će tu i novi film Arija Folmana "Kongres", dobitnik Europske filmske nagrade u kojem su glavne uloge ostvarili Robin Wright, Harvey Keitel, Jon Hamm i Paul Giamatti, kriminalistički "Kako opljačkati gangstera" Rowana Athalea, drama "Kosturski blizanci" Craiga Johnsona, koja je osvojila nagradu za najbolji scenarij na Sundance film festivalu i drugi.

Osim u Zagrebu, Filmomanija će se ove godine održati u Mariboru, Beogradu, Podgorici i Skopju. (Hina)