Preskočite na glavni sadržaj

Nepoznati Zagreb Marije Braut

Nepoznati Zagreb Marije Braut
U subotu, 26. srpnja, s početkom u 12 sati, u Umjetničkom paviljonu se otvara izložba fotografija ‘Nepoznati Zagreb Marije Braut’, koja će posjetiteljima omogućiti pogled na Zagreb u trenucima kada su nastajali pojedini vitalni dijelovi grada, njegove prometnice, mostovi, hoteli…
vrijeme: 26.07.2014. 12 h
mjesto: Zagreb; Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22
url: http://www.umjetnicki-paviljon.hr/

Riječ je o izložbi koja takav Zagreb dokumentira kroz fotografije ugledne hrvatske fotografkinje Marije Braut. Ovom izložbom ostvarila se i želja same fotografkinje koju je u nedavnom razgovoru izrazila: "Dobila sam nagrade i formalna priznanja, ali najviše mi znači kada vidim da su moje fotografije još uvijek aktualne. Nedavno sam u knjižnici na Krvavom mostu vidjela izložbu svojih fotografija Zagreba snimljenih još 60-ih godina. Jednom će netko gledati moje još neobjavljene negative koje ću dati muzejima i galerijama i poželjet će ih razviti i postaviti izložbu. To će mi biti najveće priznanje."
 
Izložbu čini stotinjak fotografija od kojih je gotovo osamdeset do sada neizlagano. Naime, namjera Umjetničkog paviljona bila je pokazati publici do sada nepoznate i rjeđe izlagane Marijine fotografije Zagreba. Naglasak pri izboru stavljen je na privatnu arhivu fotografkinje te na foto-arhivu Muzeja grada Zagreba u kojoj se nalazi nekoliko tisuća negative koje je Marija Braut darovala Muzeju grada Zagreba. Višemjesečnim pomnim odabirom selektirano je stotinjak negativa i kontakt-kopija koji “bacaju” pogled na grad kakav pamte samo starije generacije Zagrepčana. Izložba je, ujedno, poklon Umjetničkog paviljona našoj fotografskoj ikoni koja uskoro slavi svoj 85. rođendan!

Marija Braut rođena je 7. kolovoza 1929. u Celju. Godine 1941. doeslila se je u Zagreb gdje je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se bavi od 1967. godine. Od 1967. do 1970. bila je učenica i suradnik majstora fotografije Toše Dabca. Prvu samostalnu izložbu održala je 1969. s Petrom Dabcem u Galeriji SC u Zagrebu. Članica je ULPUH-a i Fotokluba Zagreb od 1969. godine. Radila je kao fotografkinja u Galerijama grada Zagreba, a nakon 1972. postaje samostalna umjetnica. Održala je preko 100 samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izožbama u zemlji i inozemstvu. Objavljivala je radove u novinama, časopisima, katalozima likovnih umjetnika i drugim publikacijama. Surađivala je i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Fotografije Marije Braut čuvaju se u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti, Hrvatskom državnom arhivu,... Živi i radi u Zagrebu.