Preskočite na glavni sadržaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Representative Orchestra of the Border Guard

Representative Orchestra of the Border Guard iz Poljske poziva sve zainteresirane glazbenike da se prijave za suradnju na projektu, koji bi se realizirao u sklopu programa EU Kreativna Europa. Rok prijave istječe 10. rujna 2014.
Reprezentativni orkestar granične straže djeluje na području kulture i kreativnosti, sudjelujući na državnim, ministarskim, regionalnim, patriotskim i religijskim svečanostima, stvarajući i šireći glazbenu kulturu te podržavajući poljsku kulturnu baštinu i lokalnu kulturu, uključujući zborsku glazbu te njegujući duboko ukorijenjenu domoljubnu i kulturnu tradiciju.

Orkestar surađuje s drugim kulturnim institucijama na nacionalnoj i međunarodnoj razini kroz sudjelovanje na koncertima, festivalima, paradama i natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Među najvažnije spadaju sljedeće:
- Festival vojnih orkestara Dortmund – Hamburg;
- Festival vojnih orkestara Ystad – Švedska;
- GaPa-Tattoo 2014 u Garmisch-Partenkirchen;
- Festival vojnih orkestara Ville la Grand – Francuska;
- Festival vojnih orkestara 'Militaremusikfest’ Berlin – Köln.

Reprezentativni orkestar granične straže vrši i promotivne aktivnosti putem video i audio zapisa te u virtualnom prostoru.

Cilj partnerskog projekta je promocija kulturne raznolikosti, približavanje kulture široj publici, podupiranje vojnih orkestara kod najšireg slušateljstva te promocija kulturne baštine i lokalne kulture. Projekt uključuje međunarodnu suradnju s vojnim orkestrima, s tim da bi Reprezentativni orkestar granične straže iz Poljske preuzeo ulogu voditelja projekta.

Detaljni raspored aktivnosti i troškovnik razradit će se nakon razgovora s partnerima koji će sudjelovati u konzultacijama, kako bi se razvilo najkreativnije rješenje projekta, tijekom kojeg će se održavati zajednički koncerti u partnerskim zemljama. Pritom će Reprezentativni orkestar granične straže predstavit svoj rad pred publikom partnerskih zemalja, a svim će koncertima prethoditi radionice, u otvorenoj ili zatvorenoj formi. Na zatvorenim radionicama sudjeluju orkestri uključeni u projekt, kako bi razmjenjivali znanja i zajednički radili na repertoaru koji obuhvaća različitosti i sličnosti u glazbenim tehnikama. Na otvorenim radionicama sudjeluju amateri i ljubitelji glazbe koji će učiti osnove dirigiranja, sviranja jednog instrumenta karakterističnog za određenu zemlju i regiju te strukturu tog instrumenta.

Projekt zaokružuje festival koji će predstaviti partnerske zemlje, no također i orkestre Policije, Granične straže te Poljske vojne snage. Festival obuhvaća i izložbu fotografija koja će dokumentirati proces zajedničkog rada (npr. zvuk – priroda – lokalna kultura – tradicija), a čitav će festival biti dostupan na Internetu. Po završetku projekta objavit će se zajednički audio / video album te kreirati Internet stranica s mobilnom aplikacijom s melodijama instrumenata i glazbenih fragmenata.

Planirano vrijeme projekta je 2 godine (lipanj 2015. – lipanj 2017.)

Traže se partneri: vojni orkestri koji sviraju na drvenim i limenim puhačkim instrumentima. Prednost imaju orkestri koji mogu predstaviti dodatne elemente koji prate glazbu (npr. vojne parade, regionalni instrumenti).

Kontakt:
Mr Marcin Kądziołka
e-mail: marcin.kadziolka@strazgraniczna.pl
tel. +48 18 4153312
mob. +48 501650267.