Preskočite na glavni sadržaj

'Šahtofonija rumorista' na Teslinom platou

U povodu 100. obljetnice Prvog svjetskog rata 1914. – 2014. u petak, 11. srpnja navečer, ispred Kulturno informativnog centra (KIC) na uglu Preradovićeve i Tesline, održat će se multimedijalni performans 'Šahtofonija rumorista' u izvedbi Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, izvijestili su iz KIC-a, nositelja projekta.
vrijeme: 11.07.2014. 22 h
mjesto: Zagreb; ugao Preradovićeve i Tesline
url: http://www.kic.hr/

'Šahtofonija rumorista' hommage je futuristu Luigiju Russolu i njegovim kompleksnim instrumentima za proizvodnju buke – intonarumori tj. intonatorima šuma. Russolo i Marinetti (autor Futurističkog manifesta) prve koncerte buke izvodili su tik uoči izbijanja Prvog svjetskog rata anticipirajući na taj način sav zvučni kaos i stradanje tog prvog u nizu ratova, po kojima je 20. stoljeće ozloglašeno, noseći neslavnu titulu stoljeća s najviše ratova.

Luigi Russolo smatra se prvim eksperimentalnim kompozitorom glazbe buke i jednim od prvih teoretičara elektronske glazbe. Ovaj ekscentrični futuristički slikar u svojem manifestu Arte de rumori (Umjetnost buke) objavljenom 1913., priziva bruitizam tj. buku kao konkretnu glazbu utjelovljenu u brojnim šumovima, strojevima, automobilima, vlakovima i onomatopeji koja sačinjava zvučnu podlogu svakodnevice modernog industrijskog grada.

Stoljeće buke koje optimistično najavljuje Russolo umjesto nekadašnje jalove tišine trebalo je poslužiti kao uvertira u veličanstvenu transformaciju pojedinca… Glazba je to zamišljena za izvođenje u metropolitskim utopijama futurističkog arhitekta Sant'Elie, a ne u rovovima Flandrije uz isparavanje iperita. Ironijom sudbine Sant'Elia, Carlo Erba, Boccioni ubrzo su poginuli na bojišnici, a i sam Russolo teško je ranjen… Snovi o velikoj obnovi umjetnosti, čovječanstva, talijanskog naroda netragom su nestale.

Arte de rumori inspirirala je pak dadaiste, kao i raznolike kompozitore od Schaeffera preko Cagea, od Discipline Kičme do Einstürzende Neubautena i Trevora Horna revolucionarizirajući suvremenu glazbu. Čini se da nas buka i dalje neodoljivo privlači, međutim nazire li se što s one strane buke pitaju se izvođači.

DB Indoš i Tanja Vrvilo duži niz godina stvaraju izvedbena djela koja uključuju objekte/instrumente nadahnute konceptom intonarumori. Takvi jedinstveni instrumenti temelj su njihovog glazbenog, scenskog i izvedbenog promišljanja.

'Šahtofonija rumorista' nastala je u produkciji Kulturno informativnog centra (KIC), a povodom obilježavanja 100. obljetnice Prvog svjetskog rata. (Hina)