Preskočite na glavni sadržaj

Oko kulture – foto natječaj

U organizaciji Fotokluba Rijeka i Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke otvoren je fotografski natječaj Oko kulture, koji se priređuje u sklopu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Prijave za sudjelovanje primaju se do 14. listopada.
prijava: 14.10.2014
url: http://fotoklubrijeka.hr/oko-kulture
Rijeka ulazi u kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Kandidatura postaje idealna prilika za dubinsku obnovu grada, promjenu imidža, za jačanjem međusektorske i međunarodne suradnje, porast životnog standarda i profesionalizaciju kulturnog sektora. Putem kulture razvijat će se strategijski pristupi u planiranju i dugoročnom ulaganju u napredak društva. Društvene prednosti projekta čine mogućnosti reanimacije gradskih prostora, a kultura tako postaje medij ujedinjenja šire i uže lokalne zajednice.

Putem natječaja Oko kulture želja nam je uključiti što veći broj pojedinaca, naših sugrađana da kulturu ili ono što oni prepoznaju kao kulturu interpretiraju fotografskom slikom. Teme koje zadajemo, a one čine i srž koncepta kandidature, su : voda, luka, rad i manjine.

Zadaća stvaranja i čuvanja kulturnih dobara nije samo obaveza profesionalno usmjerenih pojedinaca i institucija. To naprosto mora biti naša svakodnevna praksa i baš radi toga svi možemo dati svoj doprinos ovoj temi fotografskom slikom.

Na natječaju imaju pravo ravnopravno sudjelovati svi autori – bez obzira jesu li članovi cehovskih udruga, ili su pak u statusu slobodnih zanimanja ili se samo hobistički i povremeno bave fotografijom.  Autor, sudionik natječaja, popunjenom prijavnicom potvrđuje autentičnost snimljene fotografije te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija. Ako je autor maloljetna osoba onda, u prijavnici roditelj ili staratelj trebaju upisati svoje ime i prezime i OIB.

Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.

Autor popunjavanjem prijavnice daje suglasnost organizatorima natječaja da bez naknade mogu objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije izložbe i teme kojom se natječaj bavi. Autor treba navesti mjesto i godinu nastanka fotografije. Navođenjem mjesta i godine snimanja dajemo ozbiljnost i dostojanstvo našoj struci u proučavanju fotografskog stvaralaštva, a i svim drugim stručnjacima u proučavanju teme ovog natječaja.

Organizatori planiraju nakon završenog natječaja najbolje fotografije predstaviti javnosti na izložbi 30. listopada 2014. godine u galeriji Principij u Rijeci. Organizator će koristiti odabrane fotografije sa izložbe za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva i promoviranje teme koju fotografije obrađuju. Neke od izabranih fotografija bit će tiskane na promotivnom materijalu izložbe, npr. na pozivnici za otvaranje izložbe i pratećih manifestacija, na plakatu ili na informacijama za medije, na materijalima vezanim uz promociju kandidature Grada Rijeke.

Svi spomenuti oblici objava su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Svaki autor čije fotografije budu korištene ili reproducirane u katalogu ili nekoj drugoj publikaciji, dobit će primjerke tih publikacija na adresu koja je navedena u prijavnici. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora na tiskanim djelima, bit će u potpunosti poštovana. Sve fotografije biti će objavljene na Facebook stranici Rijeka – kandidat za EPK 2020 profilu, a izabrane i nagrađene fotografije bit će reproducirane u katalogu bez plaćanja naknade autorima.

Svaki sudionik može se u toku trajanja natječaja prijaviti tri /3/ puta, a u svakoj prijavi može priložiti najviše šest /6/ fotografija. Fotografije se isključivo šalju u digitalnom obliku u .jpg /.jpeg/ formatu pojedinačne veličine fotografije / datoteke / ne veće od 4 MB. Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/.

Svaki autor uz fotografije prilaže:
- pravilno popunjenu prijavnicu;
- kod potpisivanja fotografija /datoteka/ ne koristite kvačice na slovima koja to imaju, primjer potpisa: 1_Kresimir_Kresic_Rafinerija_secera;
- prijave koje ne budu imale cjelovitu dokumentacija organizator neće prihvatiti.

Pristigle prijave bit će objavljivane na Facebook stranici Rijeka – kandidat za EPK 2020. Zadnji dan prijema fotografija je 14. listopada u 24:00 sata. Sve pristigle fotografije pregledat će Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Plamena Šarlija, Iva Prosoli i Borislav Božić.

Prosudbeno povjerenstvo odabrat će najbolje fotografija te ih prirediti za izlaganje. Od najboljih fotografija Povjerenstvo će istaknuti fotografiju za prvu, drugu i treću nagradu te diplome i pohvale.
Objava rezultata bit će na svečanom otvorenju izložbe 30. listopada 2014. u medijima i na Facebook stranici Rijeka – kandidat za EPK 2020. te službenim stranicama Rijeka – kandidat za EPK 2020. i Fotokluba Rijeka.

Nagrade:
- prva nagrada: godišnja pretplata, paket ulaznica ili članska iskaznica za programe u ustanovama za 2 osobe (HNK Ivana pl. Zajca, GKL Rijeka, MMSU, MGR, GKR i Art kino Croatia);
- druga nagrada: godišnja pretplata za programe u HNK Ivana pl. Zajca za 2 osobe;
- treća nagrada: paket književnih izdanja naših ustanova i Grada Rijeke;
- nagrada publike: izdanja Grada Rijeke;
- nagrada glasaču: izdanja Grada Rijeke.