Preskočite na glavni sadržaj

Narod u nevolji/Veliki rat na varaždinskom području

Prikaz streljačkog rova iz Prvog svjetskog rata i realan izgled ratnih bolnica samo su neke od zanimljivosti izložbe 'Narod u nevolji / Veliki rat na varaždinskom području', koja je 18. lipnja otvorena u prostorijama Gradskog muzeja Varaždin. Izložba traje 2. studenog 2014.
vrijeme: 18.06.2014.
mjesto: Varaždin; Palača Herzer, Franjevački trg 6
url: http://www.gmv.hr
Spomenuta izložba jedan je od najvažnijih ovogodišnjih projekata varaždinskoga muzeja, a zbog koncepcijske i financijske zahtjevnosti, i jedan od najopsežnijih u proteklih nekoliko godina. Postav obuhvaća preko 430 izložaka, među kojima su, osim onih iz fundusa Muzeja, i predmeti posuđeni od nekoliko hrvatskih ustanova i dvadesetak privatnih zbirki, čime je omogućen cjelovitiji prikaz teme: život ljudi na varaždinskome području u doba Velikoga rata, ali i život vojnika iz naših krajeva koji su se, daleko od svojega doma, borili za Austro-Ugarsku Monarhiju.

Osim po brojnosti eksponata, izložba 'Narod u nevolji' izdvaja se od dosadašnjih i po uvrštenju različitih muzeoloških pomagala sa zvučnim, svjetlosnim i olfaktornim efektima, dok vizualni dojam upotpunjuje i rekonstrukcija streljačkoga rova.

Uz eksponate iz fundusa GMV-a, na izložbi su i predmeti koje su posudili: Hrvatski povijesni muzej, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, Hrvatski državni arhiv, Državni arhiv u Varaždinu, Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Opća bolnica Varaždin; Tomislav Aralica, Marijan Dominko, Milivoj Dretar, Alen Hajcman, Nenad Nӧthig, Miroslav Klemm, Jurica Kravaršćan, Zdenka Svetina Makšan, Adelhajda Ostović, Zvonko Pintar, Davor Sertić, Živko Skuhala, Snježana Šantek Sambolec, Dragica Škarica, Hugo Wedemajer, obitelji Drašković, Galoši, Jalšovec, Kiš Šaulovečki, Martinez, Morandini, Šimek, Vlahović.