Preskočite na glavni sadržaj

Počela manifestacija 'Rimski dani' u Vinkovcima

Povorkom djece iz 12 vinkovačkih dječjih vrtića obučenih u rimske toge i vojne odore u utorak je u Vinkovcima počela manifestacija 'Rimski dani' kojom Gradski muzej i Turistička zajednica Vinkovaca nastoje promovirati grad na Bosutu kao odredište koje, uz bogatstvo folklora i gastronomije, nudi i druga bogatstva, poput ovog, nadahnutog rimskim vremenom.
vrijeme: 10.06.2014.
mjesto: Vinkovci

"Cilj manifestacije je educirati građane i posjetitelje o Rimskome carstvu, kulturi toga vremena i životu u Cibalama - tadašnji naziv za Vinkovce, stvoriti turistički proizvod temeljen na rimskoj tradiciji grada te u njega uključiti udruge i obrtnike te im ponuditi da stvore vlastiti konkurentni proizvod kojega se nigdje drugdje ne nudi“, izjavio je Hini arheolog Hrvoje Vulić.

Ovogodišnji "Rimski dani" održavaju se pod geslom "Habemus imperatores - Imamo careve“ i time se obilježava 1650. godina od zbora Valentinijana za rimskoga cara, koji je za suvladara izabrao svoga brata Valensa, a ta dvojica rimskih careva rođena su u Cibalama i jedini su rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske.

U pješačkoj zoni i središnjem parku u Vinkovcima cijeloga dana održavat će se brojne priredbe - od prikaza izbora rimskoga cara, sajma rimskih proizvoda, radionica izrade keramike i rimskih sandala do čitanje rimske poezije i prikaza rimskih dječjih igara.

Manifestacija će kulminirati večeras kada će rimski car pozvati posjetitelje na rimsku gozbu postavljenu na najdužem rimskome stolu u pješačkoj zoni, a za jela po rimskoj recepturi pobrinuli su se učenici vinkovačke Strukovne škole i Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije. Gozba je humanitarnoga karaktera, a sve donacije idu Udruzi "Mladi protiv gladi" koja vodi vinkovačku Socijalnu samoposlugu.

Ta priredba trebala se održati 23. i 24. svibnja s puno širim programom, ali je odgođena zbog poplava u županjskoj Posavini. Odlučeno je da se ipak održi iako s manje sadržaja kako ne bi propao višemjesečni trud vinkovačke predškolske i školske djece te brojnih obrtnika i udruga u pripremi "Rimskih dana".

"Rimski dani" u Vinkovcima održavaju se uz potporu grada Vinkovaca, Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske turističke zajednice. (Hina)