Preskočite na glavni sadržaj

Rumunjski karikaturist Doru Axinte pobjednik međunarodne izložbe karikatura

Rumunjski karikaturist Doru Axinte dobitnik je prve nagrade ovogodišnje tradicionalne međunarodne izložbe karikature 'Zagreb 2014.' Hrvatskog društva karikaturista, koja će se na temu 'Izumi kroz povijest' otvoriti 10. lipnja, u Galeriji Klovićevi dvori.
vrijeme: 10.06.2014.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski tg 4
url: http://www.hdk.hr
Axinte je nagrađen za rad koji prikazuje konje koji sjede uz cestu s natpisom 'No job' oko vrata kako ljutito gledaju dvojicu gospodina kako se nasmiješeni voze u novom izumu, ne obraćajući pozornost na svoje donedavne 'zaposlenike'.
 
Druga nagrada pripala je također rumunjskom autoru, Pavelu Constantinu za crtež čovjeka koji spava, a visokosofisticirana sprava prikvačena za krevet umjesto njega lovi komarca koji mu smeta. Trećenagrađeni je Josip Kovačević iz Hrvatske, za prikaz krunice koja umjesto križa ima USB stick s križem.

Najbolje radove izabrao je peteročlani žiri, povjesničar umjetnosti Frano Dulibić te karikaturisti Milan Alašević, Dragutin Kovačević, Frano Cebalo i Ana Gezi. Dobitnici priznanja su Marco D'Agostino (Italija), Mojmir Mihatov (Hrvatska), Boris Erenburg (Izrael), Felipe Galindo (SAD) i Pawel Delekta (Poljska).

Od čak 536 pristiglih radova iz 51 zemlje za izložbu je izabrano njih devedesetak. Najbrojniji su autori iz Hrvatske (njih 36), Srbije (23), Ukrajine (16), Turske (15), Rumunjske (14) i Poljske (15).

Prikazavši u predgovoru drugačiju stranu izuma kao nečeg što ne mora nužno rezultirati dobrim, veteran hrvatske karikature Ivan Haramija Hans ustvrdio je kako nas 'povijest i iskustvo čini opreznima, a svako korisno djelo može nam i štetiti ako samo malo pretjeramo'. Mjesto karikaturista u tom kontekstu pronašao je u tome što 'ako karikaturi koja nasmijava i tako uveseljava ljude dodamo kap satire, ta ista karikatura postaje otrov koji se nerijetko vraća svojim autorima'.
 
Ta izložba, kao i sve druge izložbene aktivnosti Društva, između ostalog ima za cilj ublažavanje kroničnog nedostatka karikature u većini hrvatskih tiskovina, što je u potpunoj suprotnosti s ugledom koji hrvatska karikatura i brojni hrvatski karikaturisti imaju u svijetu karikature, ističe se u najavi izložbe.
 
Izložba se ove godine održava devetnaesti put, a bit će otvorena do 22. lipnja.
(Hina)