Preskočite na glavni sadržaj

Dvanaest koncerata u novoj sezoni ciklusa 'Lisinski subotom'

Ciklus 'Lisinski subotom' Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u novoj sezoni 2014./15. donijet će dvanaest koncertnih gostovanja istaknutih domaćih i inozemnih glazbenih umjetnika i orkestara, a otvorit će ga 25. rujna nastup ruskog Simfonijskog orkestra Čajkovski pod ravnanjem maestra Vladimira Fedosejeva.
vrijeme: 25.09.2014.
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.lisinski.hr

"Odlučili smo objaviti konačni obračun s krizom, depresijom i recesijom u Hrvatskoj s novim ciklusom zanimljivih sadržaja i programa koji će pokazati da unatoč svim nevoljama vremena u kojemu živimo mi ne uzmičemo, nego idemo dalje", kazao je predstavljajući program na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Lisinskome ravnatelj Dvorane Dražen Siriščević.

Sezonu otvara gostovanje jednog od najboljih ruskih orkestara koji je u Zagrebu već gostovao 2011., kada je također otvorio sezonu ciklusa "Lisinski subotom". Orkestar koji ove godine obilježava 40 godina djelovanja pod umjetničkim vodstvom Fedosejeva najslavniji je po interpretacijama ruskih skladatelja, a za hrvatsku će publiku odsvirati Četvrtu simfoniju u f-molu P.I. Čajkovskoga ali i Simfoniju u B-duru Ludwiga van Beethovena.

Američki "virtuoz na orguljama" Cameron Carpenter i mađarski majstor trube Gabor Boldoczki, samo su neki od još najavljenih "velikana glazbe", a u Zagrebu će u veljači 2015. francuska operna diva Natalie Dessay i "nepobjedivi glazbeni inovator" Michel Legrand predstaviti svoj album "Entre elle et lui".

"Dessay, danas jedna od najboljih opernih pjevačica svijeta, u Zagrebu se neće predstaviti s opernim programom već s programom Michela Legranda, dobitnika pet Grammyja i tri Oscara za glazbu", napomenuo je Siriščević.

Francuski nacionalni orkestar, prvi stalni simfonijski orkestar u Francuskoj, nastupit će u listopadu pod ravnanjem uglednog talijanskog dirigenta Danielea Gattija. Prije kraja godine, u programu su i Zbor Mihail Ivanovič Glinka s dirigentom Vladislavom Černušenkom, Simfonijski orkestar mladih iz Caracasa pod ravnanjem Dietricha Paredesa i Duhački orkestar Muzičke akademije Sveučilita u Zagrebu, koji će u Lisinskome uz kornista svjetske karijere Radovana Vlatkovića proslaviti 60 godina postojanja.

Siriščević se posebno osvrnuo na praizvedbu opere "Madame Buffault" Borisa Papandopula u suradnji četiriju sastavnica zagrebačkog Sveučilišta i Muzičkog biennalea Zagreb u travnju iduće godine. "Riječ je o nikad izvedenoj operi našeg najvećeg skladatelja, fantastičnoj operi i nadrealističkoj farsi koja donosi zaigranu i uzbudljivu glazbu koju može ponuditi samo Papandopulo", kazao je Siriščević.

Tu je i rođendanski koncert Hrvatskog baroknog ansambla u ožujku 2015. Sezona još donosi nastup Ive Pogorelića uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a, a zaključit će ju u svibnju iduće godine koncert Simfonijskog orkestra grada Birminghama.

Jedan od istaknutijih novih programa kojima se Siriščević ponosi je ciklus Metropolitan u Lisinskom, koji zagrebačkoj publici zahvaljujući modernoj tehnologiji od 2009. donosi prijenose opernih naslova te newyorške operne kuće. U novoj sezoni najavljeno je deset novih opernih naslova, uključujući tri nove produkcije i dvije premijere.

Svoj koncert Mladi u Lisinskom najavili su i daroviti mladi glazbeni umjetnici, dobitnici 47. Tribine Darko Lukić. Hrvatski gudački kvartet, duo violina Ankica Šoša Graziani i Lana Adamović, sopranistica Nikolina Pinko i pijanistica Ana Lucić i udaraljkašica Kaja Farszky izvest će u Lisinskome 24. svibnja koncert nagrađenih. (Hina)