Preskočite na glavni sadržaj

Genderformance / tjedan propitivanja izvedbenosti roda u MSU-u

U sklopu europskog projekta propitivanja roda i spola u izvedbenim umjetnostima kroz muzejske funduse, Queer Zagreb Sezona organizirala je 'tjedan propitivanja izvedbenosti roda' pod nazivom 'Genderformance', koji je u Zagreb doveo nekoliko mladih europskih performera i koreografa koji se u svojem radu bave tijelom u prostoru.
vrijeme: 11.05.2014.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.queerzagreb.org
Riječ je o dijelu dvogodišnjega projekta 'Performing Gender' u okviru kojega umjetnici tijekom rezidencija u muzejima suvremene i moderne umjetnosti u Bologni, Maastrichtu, Madridu i Zagrebu provode istraživanja o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusima tih muzeja, ali i kroz upoznavanje s rodnim i seksualnim politikama pojedinih zemalja.

Projekt je ostvaren u suradnji hrvatske udruge Domino (Queer Zagreb) i organizacija Gender Bender Festival iz Italije, Dutch Dance Festival iz Nizozemske, te španjolskom Paso a 2 Platforma Coreografica Asociacion Cultural.

'Umjetnici u muzeje ulaze promišljajući njihove funduse kroz ideju reprezentativnosti tijela a imaju obavezu nakon boravka u muzeju s kustosima, raznim predavačima i gostima, napraviti javnu prezentaciju', rekao je danas Hini umjetnički direktor festivala Zvonimir Dobrović.
 
Umjetnici na gostovanju u Zagrebu također će se u Etnografskom muzeju upoznati s muško-ženskim stereotipima u narodnim nošnjama, a imat će i radionicu iz macho dancinga, plesa na šipki itd. Stečena iskustva uklopit će u svoje performanse, kao svoju reakciju na sve što su vidjeli i doživjeli, ali i u odnosu na svoje ranije radove.

Belgijanac Jan Martens, Finkinja Cecilia Moisio i španjolka Poliana Lima potom će 17. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) odabrati jedan dio unutar postava muzeja gdje će repetitivno odrađivati svoje performanse. Na njih će moći naići svi posjetitelji MSU-a u subotu od 17 sati nadalje, a u 19 sati u planu je posebno besplatno vođenje publike.
 
Domaćin im je u Zagrebu vizualni umjetnik i performer Siniša Labrović, koji će izvesti performans u jednom od javnih toaleta unutar muzeja. Performans neće biti otvoren za javnost već sniman kamerom.

'Uz temu tijela, roda i spola u umjetničkom izričaju uvijek se vezivala određena vrsta restrikcije, a umjetnici koji su se time bavili bili su potiskivani na marginu', kazao je Labrović. S druge strane, danas postoji potpuna sloboda izbora ali je pozicija nekadašnje komunističke uniformiranosti društva sada zamijenjena predznacima Hrvatstva i katoličanstva, s time da je uloga tijela dodatno dovedena u pitanje u svijetu obilježenom rasapom pažnje i inflacijom prisutnosti razgolićenih tijela u medijima, dodao je.
 
Belgijski koreograf Jan Martens u svojem će performansu zajedno s plesnim umjetnikom Brunom Isakovićem pokušati prikazati interakciju dvaju muških tijela kroz umjetničku estetiku vizualne izvedbenosti. 'Polazeći od prizora statua muških tijela kakve se mogu pronaći u klasičnoj umjetnosti, u polaganom senzualnom zbližavanju dvaju muških tijela pokušat ćemo stvoriti jedan čisto estetski prizor i kroz njega evocirati osjećaj ljepote, pokazati da to nije samo prljava perverzna stvar', objasnio je Martens.
 
Finkinja Cecillia Moisio u svojem će performansu izvesti autobiografsku priču o ženskoj seksualnosti kroz suočavanje s njezinim 'muškim' dijelom, koristeći se pritom raznim teatrološkim elementima, pokretima, govorom ali i razotkrivanjem inače skrivenih dijelova kazališne stvarnosti poput transformacije kroz šminkanje.

U projektu sudjeluje i britanska izvedbena umjetnica i spisateljica Amy Bell, koja će o svemu napisati i objaviti nekoliko članaka.
Program 'Genderformancea' uključuje blok izvedbi i radionica svjetski poznatih i priznatih koreografkinja iz Južne Koreje i Filipina, a dio programa je i predstavljanje rada jedne od najvećih ikona hrvatskog performansa Vlaste Delimar, koja u vrijeme trajanja programa u MSU-u prikazuje svoju retrospektivu, a za 'Genderformance' priprema izvedbe, predstavljanje opsežnog kataloga svog rada i dvodnevnu konferenciju o performansu.

'Osim što je napravio programski iskorak postavljanjem izložbe Vlaste Delimar, koja kroz čitavu svoju karijeru propituje normativnosti seksualnosti identiteta, MSU sudjelovanjem u tome projektu pokazuje hrabrost u pozivanju ljudi koji će kritički razgovarati o njegovu postavu', kazao je Dobrović.
(Hina)