Preskočite na glavni sadržaj

Vanja Jambrović u Cannesu na platformi Producers on the Move

Hrvatska producentica Vanja Jambrović odabrana je od strane European Film Promotiona za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu i okupit će 24 nadolazećih europskih producenata.
vrijeme: 18.05.2014.
mjesto: Francuska; Cannes

Vanja Jambrović među odabranim se imenima našla zahvaljujući uspješnom radu na dugometražnom dokumentarcu 'Gangster te voli' redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića. Taj je projekt počela razvijati na programu EURODOC 2010. da bi zatim s redateljem sudjelovala na nekoliko važnih europskih pitching foruma (Lisbon Docs, ZagrebDox, Docs in Thessaloniki, Dragon Forum). Na East European Forumu u Jihlavi 'Gangster' je 2011. osvojio nagradu IDFA Forum za najbolji dokumentarni film u razvoju, koja im je omogućila izravno sudjelovanje na pitching forumu IDFA-e u Amsterdamu. Na temelju tih rezultata u produkciju filma uključile su se rumunjske i njemačke kuće, među ostalima i ZDF/Arte. Film je svjetsku premijeru imao na ZagrebDoxu 2013., a međunarodnu u Torontu na prestižnom Hot Docsu. Tijekom veljače i ožujka ove godine bio je u distribuciju u hrvatskim kinima, u kojima ga je vidjelo 7.480 gledatelja, što je izniman rezultat za dokumentarni film.

Producers on the Move zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija. Sudionike očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskim ekspertima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama. European Film Promotion je organizacija koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 35 europskih zemalja s ciljem njihova umrežavanja na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose što uspješnijem plasmanu europskog filma i filmskih talenata u svijetu. Od siječnja 2009. punopravni član organizacije je i Hrvatski audiovizualni centar. Uz EFP u realizaciji programa Producers on the Move sudjeluju Arte i Eurimages.

Vanja Jambrović (Zagreb, 1980.) diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu te produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim Gangstera, kao producentica i izvršna producentica potpisuje kratko- i srednjometražne dokumentarce Muški film (Nebojša Slijepčević, 2012.), Poplava, Donžuani: Oprostite gospodična (oba Goran Dević, 2010.), Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (Goran Dević, 2012.), Blokada (Igor Bezinović, 2012.) te druge filmske i televizijske projekte. Bila je sudionica Berlinale (2013.) i Sarajevo Talentsa (2012.) Stalno je angažirana kao producentica u Restartu i Dokukinu te produkcijskoj kući Petnaesta umjetnost. Aktivno se bavi i poezijom – za svoju prvu zbirku Pjesme za vunene noći (2011.) osvojila je nekoliko književnih nagrada, a spomenimo da je filmskom umjetnošću inspirirana njezina do sada najpoznatija pjesma Moj tata plače u kinodvoranama.

Podsjetimo da će Hrvatska u Cannesu biti zastupljena i kratkometražnim filmom 'Kokoška' autorice Une Gunjak koji će se natjecati u 53. Tjednu kritike.

Izvor: HAVC