Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni simpozij o nasljeđu Prvog svjetskog rata u HDA

Hrvatski državni arhiv (HDA) domaćin je dvodnevnog međunarodnog simpozija 'Prisjećanje na 1914.: promišljanje o nasljeđu Prvog svjetskog rata' na kojem će povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata biti predstavljeni novi pristupi u promišljanju o sukobima u Europi s ciljem boljeg razumijevanja zajedničkog europskog identiteta.
vrijeme: 05.05.2014.
mjesto: Zagreb, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, Varaždin, Bjelovar, Krapina, Pula, Rijeka, Imotski, Vukovar, Požega, Karlovac, Gospić, Slavonski Brod, Sisak, Osijek, Split, Trogir, Ogulin, Dubrovnik, Lubenice, Brijuni.
url: http://www.min-kulture.hr

Organizator simpozija je Mreža nacionalnih instituta za kulturu zemalja članica Europske unije prisutnih u Hrvatskoj (EUNIC – Croatia/EUNIC – Hrvatska), a 5. svibnja otvorit će ga ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz.

Simpozij je namijenjen široj javnosti, a cilj mu je osigurati razumijevanje pojmova povijesnih rasprava i promišljanje o moći povijesti kao sredstva za učvršćivanje mira i pomirbe, što čini temelj europskog identiteta, ističe Ministarstvo kulture u najavi simpozija.

Uvodna izlaganja održat će Christopher Clark sa Sveučilišta Cambridge i Christian Ingrao iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS), a uz hrvatske povjesničare i povjesničare umjetnosti, na simpoziju će sudjelovati više od 25 eksperata iz Europe (Njemačka, Austrija, Švicarska, Portugal, Belgija, Francuska, Italija i Velika Britanija).

Utjecaj Prvog svjetskog rata na oblikovanje sudbine Hrvatske i susjednih zemalja je nedvojben, međutim o posljedicama prvog svjetskog sukoba u ovoj regiji povjesničari su proveli tek ograničena istraživanja. Prvi svjetski rat nije dovoljno zastupljen ni u kolektivnom sjećanju naroda. Stoga ni ovaj simpozij ne tematizira pitanje odgovornosti za izbijanje sukoba, već otvara priliku za otvorenu raspravu o samom činu komemoracije rata s ciljem boljeg razumijevanja zajedničkog europskog identiteta, ističe Ministarstvo kulture.

Na simpoziju će biti predstavljeni novi pristupi u promišljanju o sukobima u Europi, a sudionici će svojim izlaganjima omogućiti uvid u Prvi svjetski rat kao u preokret i prijelomnu točku u europskoj povijesti te potpunije sagledavanje njegovih odjeka danas.

U sklopu simpozija, pod temom Umjetnici i Prvi svjetski rat: ostavština ili obnova? (Artists and WW1: legacy or renewal?), bit će predstavljeno i umjetničko stvaralaštvo toga razdoblja.

Ansambl Tris iz Beča izvest će nekoliko glazbenih intermezza sa skladbama iz 1914. godine, poput onih koje su skladali Anton Webern i Dora Pejačević.

Tijekom simpozija u Medijateci Francuskog instituta u Preradovićevoj ulici bit će održana popratna izložba "Hrvati u Prvom svjetskom ratu" na kojoj će biti predstavljene originalne fotografije iz osobne zbirke povjesničara Nevena Budaka, a otvorena je od 28. travnja do 15. svibnja.

Simpozij se održava se uz potporu Ministarstva kulture, Hrvatskog državnog arhiva i veleposlanstva Republike Švicarske u Hrvatskoj i u suradnji s povjesničarima zagrebačkog sveučilišta te nevladinim organizacijama Inicijativa mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights) i Documenta.

Mreža nacionalnih instituta za kulturu zemalja članica Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC - Croatia) okuplja Austrijski Kulturni Forum, British Council, Goethe-Institut Kroatien, Instituto Camoes, Instituto Cervantes, Institut Français, Instituto Italiano di Cultura te, prvi put ove godine, Zakladu "Hrvatska kuća – Croatia House" i Wallonie-Bruxelles International. (Hina)