Preskočite na glavni sadržaj

Suradnja s koreografkinjom Isabelle Schad

Udruge de facto i ekscena te Kultura promjene SC-a pozivaju plesne i izvedbene umjetnike na suradnju s njemačkom koreografkinjom Isabelle Schad na predstavi Gradnja. Prijave s kratkim životopisom i kontaktom primaju se do 22. travnja 2014.
prijava: 22.04.2014
url: http://www.defactoart.com
Upoznavanje s radom koreografkinje Isabelle Schad u obliku trosatne radionice/audicije odvit će se 26. travnja, od 11 do 14 sati u prostoru Studentskog centra, Polukružne dvorane &TD-a u Zagrebu.

Rad na predstavi Gradnja, za koju će biti odabrano 7 izvođača, odvijat će se u razdoblju od 19. svibnja do 7. lipnja u prostoru Studentskog centra. Premijera projekta planirana je za drugu polovicu rujna na Ganz novom festivalu.

Berlinska koreografkinja Isabelle Schad i francuski umjetnik Laurent Goldring još 2012. godine kreirali su solo Der Bau, a kao inspiracija poslužila im je istoimena novela Franza Kafke. Kafkin labirint koji proizlazi iz tijela, ali mu još uvijek pripada, postao je temelj za njihova istraživanja novog odnosa između tijela i prostora.

Umjetničko vodstvo grupne verzije Der Bau (Gradnja) preuzeli su Saša Božić, kazališni redatelj, dramaturg i umjetnički ravnatelj de facta u Zagrebu te Isabelle Schad.

Sedamdeset crnih vreća, koje služe kao materijalno, naglašavaju vidljivost i produžuju tijelo u okolni prostor u tom novom grupnom komadu, a koji nastavlja novu perspektivu koreografiranja unutarnjeg/vanjskog prostora. Materijalni pokret grupe izvođača stvara prostorno putovanje koje se nalazi negdje između paradoksalnih krajolika, apstraktne slike i pokretne skulpture.

Isabelle Schad živi i radi u Berlinu kao koreografkinja i plesačica. Njezini radovi se temelje na somatskoj tjelesnoj praksi i neprestanom učenju kroz (re)prezentaciju. Već nekoliko godina ona poučava kako bi i dalje učila na koji način dijeliti znanje, ideje i postupke (između ostalog, za HCT Berlin te diljem svijeta na poziv Goethe-Instituta).

Jedan od njenih umjetničkih težišta je niz grupnih dijela poput Musik (Praticable) i Experience #1, u kojima se glazbeni parametri i koncepti prenose na fiziologiju i  koreografsko pisanje, a kompozicijski elementi na ples: organizacija tijela, koja se povezuje s prostorom, uspoređuje s motivima, figurama, polifonim glasovima ili tjelesnim krajolicima.

Saša Božić kazališni je redatelj, plesni dramaturg i koreograf te umjetnički ravnatelj de facta u Zagrebu. Već duže vrijeme surađuje sa Isabelle Schad. U dijelu Musik (Praticable), koje je nastalo u Zagrebu u suradnji s ekscenom, sudjelovao je kao jedan od 14 plesača, a djelovao je i kao prateći dramaturg rada.

Prijave s vašim kratkim životopisom i kontaktom (mobitel i e-mail) primaju se na mail adresu ekscena@gmail.com do 22. travnja 2014.