Preskočite na glavni sadržaj

Split spot festival 31. svibnja na tvrđavi Gripe

Posljednjeg dana svibnja na splitskoj tvrđavi Gripe održat će se prvi festival glazbenih spotova u Hrvatskoj 'Split spot festival' na kojemu se očekuje veći broj redatelja, glazbenika, predstavnika medija, filmske industrije i publike, najavila je kreativna agencija x!x! koja je organizator Festivala.
vrijeme: 31.05.2014.
mjesto: Split; Gripe
url: http://www.splitspotfestival.com/

Direktor Festivala Milan Latković najavio je da će se na festivalu biti prikazani najznačajniji spotovi te dodijeljene nagrade najboljima, istaknut će se važnost proizvodnje kvalitetnih spotova, otvoriti rasprava o statusu redatelja te umjetničke forme te nastojati nametnuti Dalmaciju kao idealno mjesto snimanja video materijala.

Festival će se održati na dvije lokacije, a tijekom jutra i popodneva bit će organiziran okrugli stol, prezentacija i obuka snimanja novim tehnologijama, dok će u večernjim satima na Tvrđavi Gripe biti prikazano tridesetak najboljih spotova koji su konkurirali za nagrade.

Nagradu za najbolji spot i nagradu najboljem debitantu dodijelit će stručni žiri, a nagradu publike osvojit će redatelj čiji video dobije najviše glasova na službenoj Facebook stranici festivala. Split spot festival završit će koncertom, a ulaz na sva događanja bit će besplatan.

Ovakav festival, smatraju organizatori, poboljšava turističku ponudu Splita koji posljednjih godina nije više tranzitni, nego je postao turistički centar.

Latković je napomenuo kako je Split po svojim karakteristikama predodređen da kreira događaje koji će imati nacionalni značaj pogotovo kada se zna da u sklopu Umjetničke akademije u Splitu postoji Odsjek za film i video, te Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija što otvara mogućnost za suradnju "Split spot festivala" sa Sveučilištem.

Filmska umjetnost ukorijenjena je u Split kroz Kino klub Split, Split Film Festival i Festival mediteranskog filma Split, a Latković podsjeća da je Split i grad glazbe u kojemu se više od pola stoljeća održava "Festival zabavne glazbe Split".

"Glazbena industrija treba spotove, pa je zato izbor Splita za održavanje ove manifestacije još logičniji", zaključio je direktor Festivala.

Organizatori festivala otkrili su i da je Zanimljivo je kako je video koji se posljednjih dana raširio portalima i društvenim mrežama, a na kojem je pri snimanju selfieja s Prve vidilice uhvaćen "neidentificirani divovski objekt kako izranja usred Splita" samo teaser "Split spot festivala". (Hina)