Preskočite na glavni sadržaj

Obnova opere 'Norma' V. Bellinija u zagrebačkom HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu ponovno postavlja operu 'Norma' talijanskog skladatelja Vicenza Bellinija u režiji njemačkog opernog redatelja Philippa Himmelmanna, koja će četiri godine nakon premijere s obnovljenim kostimima, scenografijom i novim protagonistima biti izvedena u srijedu, 9. travnja.
vrijeme: 09.04.2014. 19,30 h
mjesto: Zagreb; HNK u Zagrebu, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

Obnovljenom produkcijom opere koju se smatra jednim od vodećih primjera belkantističke operne tehnike, ravnat će talijanski mastro Antonello Allemandi.

Naslovnu ulogu, jednu od najtežih sopranističkog repertoara, interpretirat će također gošća iz Italije Silvia Dalla Benetta, a u ostalim će ulogama na premijeri nastupiti Branko Robinšak kao Polion, Ivica Čikeš kao Orovist, Jelena Kordić (Adalgisa), Branka Sekulić Ćopo (Klotilda) i Damir Klačar (Flavije).

Bellinijeva lirska tragedija za koju je libreto prema Alexanderu Sourmetu napisao Felice Romani, prvi je puta postavljena u milanskoj Scali 1831. Arija "Casta diva" u prvome činu jedna je od najpoznatijih opernih arija 19. stoljeća.

Radnja se odvija u Galiji u svetoj šumi i Irminsulovu hramu, a vrti se oko tajne ljubavi druidske svećenice Norme i oca njene djece, te Pollionea, rimskog prokonzula koji ju napušta zbog mlađe Adalgise.

Razapeta unutarnjim sukobom između ljubavi i dužnosti, između svete obveze služenja vlastitu narodu i ljubavi prema neprijateljskom osvajaču, Norma postupno gubi identitet, vidjevši  jedini izlaz u smrti, odnosno pročišćenju u vatri kao svojevrsnoj rehabilitaciji svećeničkog poziva. Norminu sudbinu redatelj Himmelmann stavlja u ruke suparnice i nasljednice Adalgise čime krug krvoprolića i osvete, po uzoru na antičku tragediju, ostaje zatvoren.

"Premda je 'Norma' izrazito belkantistička opera u kojoj je ljepota pjevačke linije mnogo važnija od logike scenske radnje, Himmelmann je svojim uprizorenjem stavio naglasak na univerzalnost i suvremenost teme o sukobu oprečnih odgovornosti", ističe se u najavi.

Prijevod libreta potpisuje Jasna Žarić, scenografiju je napravio Hermann Feuchter, kostimografkinja je Gesine Voellm, oblikovatelj svjetla Gerard Cleven, a zborovođa Ivan Josip Skender. (Hina)